"Det är de äldre som får lida"

När de senaste dagarnas vinterväder förvandlat Gotland till en stor isbana är det framförallt många äldre som påverkas. Bland annat har hemtjänsten svårt att ta sig till sina brukare på de hala vägarna. "Man ger sig ut med livet som insats", säger Torunn Folkesson.

Torunn Folkesson, som arbetar inom hemtjänsten på Gotland, säger att det är förenat med livsfara att ta sig mellan sina brukare i extremhalkan.

Torunn Folkesson, som arbetar inom hemtjänsten på Gotland, säger att det är förenat med livsfara att ta sig mellan sina brukare i extremhalkan.

Foto: Dennis Pettersson

EXTREMHALKAN2019-02-06 07:10

En del av de anställda inom hemtjänsten på Gotland har cykel som färdmedel när det tar sig mellan sina brukare. Det har dock varit näst intill omöjligt att färdas på cykel de senaste dagarna, då stora delar av Gotland drabbats av blixthalka. Torunn Folkesson, som arbetar på hemtjänsten Visby västra, menar att hennes jobb för tillfället är förenat med livsfara.

– Vi har 15 till 20 personer som vi ska hjälpa varje dag, och vi har inte bilar som räcker till alla. I värsta fall får man ta sin privata bil i arbetet, men jag som inte har körkort måste cykla eller gå, och som vägarna ser ut just nu ger man sig ut med livet som insats, säger hon.

Hon berättar att ett pressat schema gör att det är uteslutet att gå mellan brukarna, vilket får till följd att cykel är det enda alternativet. Hon säger även att hon gärna skulle markera hårdare mot regionen när det gäller arbetsförhållandena, men att det då är de äldre som drabbas.

– Vi älskar verkligen vårt jobb och våra brukare, och det är ju de som får lida om vi inte kan ta oss ut. Vi har liksom inget val.

Både Torunn Folkesson och kollegan Linda Bråe är kritiska till Region Gotlands halkbekämpning, som de menar inte fungerar.

– Jag ser ingen som är ute och sandar. Vi är väldigt upprörda över det här. Det är intressant att vi jobbar för regionen, men att de inte kan hjälpa oss, säger Linda Bråe.

Även Isa Evert, som jobbar på Gotlands hemtjänster, vittnar om att de äldre hamnar i kläm när väglaget ser ut som det gjort de senaste dagarna. Under tisdagen var hon hos några brukare som bor på Gråbo, där halkan gjorde att hemtjänsten knappt tog sig ur bilarna.

– Vi, som i vanliga fall inte behöver hjälp, behövde hjälpa varandra att ta oss ur bilarna. De äldre tar sig varken in eller ut ur sina bostäder på grund av halkan, vilket jag tycker är jättesynd, säger hon.

Isak Malm, avdelningschef för gata- och parkavdelningen på Region Gotland, förstår att många är upprörda över det rådande väglaget, men säger att hans personal för tillfället jobbar för högtryck i princip dygnet runt.

– När det blir den här typen av extremväderlek så är det omöjligt att hinna med att halkbekämpa dygnet runt. Vi gör ingenting av besparingsskäl, utan vi bekämpar så mycket vi bara kan. Det verkar finnas en allmän tro att vi inte är ute, men jag kan garantera att min personal jobbar stenhårt just nu, säger han.

Hur prioriterar ni när ni halkbekämpar?

– När det är som det är just nu så prioriterar vi kring de fastigheter som har en samhällsviktig funktion, så som skolor, vårdcentraler och lasarettet. Därefter tar vi saker enligt ett bestämt schema, men som jag sa, det finns inte en chans att täcka in alla områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om