På Wisby Strand, bara ett stenkast från Almedalsscenen, där Fredrik Reinfeldt talat tio gånger, höll han på måndagen en föreläsning och signerade sin nyligen utgivna bok "Halvvägs". Det har gått ganska precis ett år sedan den förre statsministern lämnade politiken bakom sig, och när Helagotland.se får en pratstund med honom säger han att han börjar vänja sig vid livet utanför debatter och politiska utspel.
– Mitt liv har förändrats ganska mycket det senaste året. Politiken var en positiv arena för mig i 25 år, men nu är det nya arenor och nya erfarenheter som gäller. Precis som alla andra är jag nervös och undrande inför nya faser i livet, men det känns väldigt spännande, säger han.
Fredrik Reinfeldt har varit en flitig besökare på Gotland under flera års tid, både under Almedalsveckan och under resten av året, men det råder ingen tvekan om att det är den stora politikerveckan som han förknippar mest med ön.
– Det är en väldigt intressant vecka som jag tror betyder mycket för svensk politik och betyder massor för Gotland. När jag kom in i politiken rådde det stiltje på sommaren, men i och med Almedalsveckan har man fått en vecka som räknas.
Har du några speciella minnen från dina besök på Almedalsveckan?
– Ja, det var ju till exempel här vi skrev under överenskommelsen om fastighetsskatten 2006. Det gjorde vi på mitt rum på Wisby Hotell, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter:
– Jag har även många fina minnen från mina tal här. Talen 2013 och 2014 är bra upplevelser rent talarmässigt. Att tala i Almedalen är på sätt och vis en svår erfarenhet, eftersom man både har sina sympatisörer och motståndare i publiken.
Sedan Fredrik Reinfeldt lämnade politiken har han valt att inte kommentera eller ge sig in i den politiska debatten. På frågan hur han ser på Gotlands utveckling och framtid väljer han dock att svara.
– Ligger man lite vid sidan av, som Gotland gör, så måste man vara attraktiv. Det tycker jag att man har tänkt på här på Gotland, och det tycker jag att man är bra på. Gotland försöker hitta den spännande blandningen mellan landsbygd och natur, samtidigt som man vågar låta Visby växa som stad. Det känns som att Gotland förstått att om man inte syns och sticker ut så finns man inte.
Under dagen på Wisby Strand höll Fredrik Reinfeldt en föreläsning på temat "värdskap". Där pratade han bland annat om flyktingmottagande och hur man välkomnar folk till Sverige.
– Det är ett väldigt utsatt läge just nu, där vi har den största flyktingströmmen sedan andra världskriget. Jag menar att vi måste ställa oss frågan vilket samhälle vi vill ha och leva i. Jag tror på att ett mixat samhälle med många kulturer är ett dynamiskt samhälle.
Vad kan exempelvis Gotland göra i den situation som råder?
– Jag tror alla är medvetna om att det på kort sikt kommer att bli en prövning när det gäller till exempel skolor och bostäder. Vi alla får helt enkelt visa oss från vår bästa sida, och gör vi allt rätt får vi bland annat många nya gotlänningar i framtiden.