Hansestäder "kastas ut" efter rapportslarv

Projektledaren för Hansaprojektet, Inger Harlevi, har inte fått underlag för sin rapportering från två av städerna. Nu, säger hon, "kastas de ut".

"Nej. Nej. Nej." Det svarar Inger Harlevi på frågan om Region Gotland riskerar att inte få återbetalning från Hansaprojektet.

"Nej. Nej. Nej." Det svarar Inger Harlevi på frågan om Region Gotland riskerar att inte få återbetalning från Hansaprojektet.

Foto: Karl Melander/arkiv

EU-bidrag2019-04-29 19:30

Hansaprojektet är ett EU-finansierat samarbete mellan tio städer i Östersjöområdet, städer som en gång ingick i det medeltida handelsförbundet.

Projektet, som på Gotland bidragit till Medeltida jul och Gotland Gastronomy, har pågått under tre år. Det är nu i sin slutfas. Regionen har satsat 1,7 miljoner som man räknar med att få tillbaka.

Inger Harlevi, som också är moderat kommunpolitiker och regionfullmäktiges ordförande, leder projektet. Under måndagen rapporterade P4 Gotland att försenade rapporter från projektet kunde riskera återbetalningen till de städer som ligger ute med pengar.

Rapporteringen görs halvårsvis till kontoret Central Baltic, i finländska Åbo.

– Kansliet i Åbo beslutade även om en total revision av en av rapporteringsperioderna. De ställde frågor längs en lång lista, som framför allt berörde lettiska delar av projektet, men också en del estniska, säger Inger Harlevi.

Ett antal av städerna har varit sena med rapporteringen, vilket i sin tur fördröjt hennes arbete.

– En rapport som skulle vara inne 31 mars i år, för att inte riskera att gå miste om återbetalning, lämnade jag den 30 mars. För min del har jag haft full koll. Problemet finns på annat håll.

Städerna Kuldiga i Lettland och Viljandi i Estland pekas ut som "syndare".

– Nu har jag skriftligen meddelat dem att de inte längre kommer att ingå i min rapportering och därmed inte får något ekonomiskt stöd.

Riskerar Region Gotland att inte få tillbaks sina pengar?

– Nej, nej, nej, svarar Inger Harlevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om