Intresset var stort när fyrhjulingens dag hade premiär förra året. I år var det ännu större.
- Jag har räknat in hundra personer på tio minuter, konstaterade Jocke Nordahl, ordförande för Gotlands ATV-förening (All Terrain Vehicle), efter att man öppnat grinden till grustaget i Etelhem på lördagsförmiddagen.
Med Fyrhjulingens dag har föreningen fått större uppmärksamhet och på ett år har antalet medlemmar ökat från 25 till 40. Potentialen för ytterligare tillväxt är god.
- Det finns säkert över tusen fyrhjulingar på ön och det säljs cirka 130 nya varje år, berättar Jocke Nordahl.
Lockande bana
I Etelhem fanns flera återförsäljare på plats och alldeles intill en häftig bana i grustaget att teståka på.
- Banan är hård och fin trots att det regnade hela fredagen, säger föreningens vice ordförande Andras Grönhagen efter en åktur på Jocke Nordahls exklusiva Can Am.
- Jag köpte den i fjol. Med extrautrustning som nya fälgar och vinsch så har den gått på 175 000 kronor, berättar Jocke Nordahl.
Fyrhjulingen använder han bland annat för att ploga snö. Men det blir förstås en hel del nöjesåkning.
- Föreningen har fyra träffar om året. Vi kör på vägar så vi behöver inte söka dispens från terrängkörningslagen. Att köra på gamla järnvägsbankar är perfekt. Den mellan Roma och Hemse är bra, och även mellan Väskinde och Stenkyrka, berättar Jocke Nordahl.
Polisen ger beröm
Gotlands ATV-förening samarbetar sedan ett par år tillbaka med polisen vid eftersök av försvunna personer. Senast var då en 80-årig kvinna försvann på Fårö i maj 2011. Då deltog sex fyrhjulingar.
- De är fantastiskt duktiga. Med fyrhjuling klarar de att söka av ett större område, berättar polisen Daniel Åhlén som fanns på plats i Etelhem för att berätta om samarbetet.
Flera av medlemmarna i ATV-föreningen har skaffat pannlampor och annan utrustning som behövs för eftersök.
- Vi har haft utbildning med dem på Tofta skjutfält, berättar Daniel Åhlén.
Hjälp i skogen
Fyrhjulingen gör även stor nytta i skogsarbetet. Hur det går till demonstrerade Kurt-Lennart Ekström från Tingstäde. Efter 4-5 år är han redan inne på sin andra fyrhjuling.
- Jag hade först en på 500 kubik. Nu har jag bytt upp mig till 850 och fått servostyrning på köpet.
- Den är väldigt smidig i skogen. Med drivning även på vagnen driver den på åtta hjul. Då flyter man ovanpå när det är lerigt, berättar Kurt-Lennart Ekström.
Den nya fyrhjulingen har kostat 200 000 kronor och den specialtillverkade vagnen 100 000. Det är förhållandevis lite jämfört med andra skogsmaskiner.
- Och den tar sig fram lätt också. Det behöver bara vara 1,30 meter brett. Andra maskiner kräver mycket mer, säger Kurt-Lennart.