Bageriets vd: "Jag har fått stänga av hjärtat"

Efter beskedet om att Eskelunds hembageri lägger ner verksamheten har vd:n Håkan Jakobsson mötts av många ledsna reaktioner. "Det är som att någon skulle dö".

Verksamheten på Eskelunds hembageri är snart ett minne blott. Någon gång i vinter läggs produktionen ner.

Verksamheten på Eskelunds hembageri är snart ett minne blott. Någon gång i vinter läggs produktionen ner.

Foto: Dennis Pettersson

ESKELUNDS NEDLÄGGNING2018-09-09 08:00

För drygt två veckor sedan kom beskedet som fick många gotlänningar att häpna. Eskelunds hembageri, som funnits i 137 år, lägger ner sin brödtillverkning och alla 23 anställda blir av med jobbet. Bageriet har under de senaste tio åren sett en vikande lönsamhet på cirka 30 procent och vd Håkan Jakobsson hyllades av flera aktörer för att han väljer att dra i nödbromsen medan det ännu finns kapital kvar i bolaget istället för att fortsätta driva verksamheten mot konkurs.

LÄS ÄVEN: Eskelunds försvinner: "Blev väldigt bestört"

Från både storkunder och vanligt folk har bageriet fått många reaktioner.

– Att vi lägger ner, det är som att någon skulle dö var det någon som sa. Och det är kanske inte så konstigt för företaget har ju alltid funnits, och "ska" ju alltid finnas på något sätt. Många är uppväxta med det här brödet och har sina favoriter. Folk har hört av sig mycket och talat utifrån hjärtat. Jag å min sida har blivit tvungen att stänga av hjärtat i det här beslutet. Hade jag agerat känslomässigt i det här så hade jag aldrig klarat av att ta beslutet, säger Håkan Jakobsson.

Någon gång kring årsskiftet väntas bakmaskinerna stanna i Eskelunds bageri på Skarphäll. Men produktionen kommer att fortsätta så länge det finns personal kvar som inte hittat något nytt jobb, säger Håkan Jakobsson. Många av de anställda har redan sökt andra jobb.

– Jag har haft kontakt med några andra företag för att sondera terrängen och se om det finns några nya jobb som mina medarbetare kan vara aktuella för. Det enda positiva som man kan säga i det här är att det är en stark arbetsmarknad på Gotland just nu.

Trots en massiv marknadsföring, nya produkter och att alla brödpåsar förstärkts med varumärket Gotland för att sticka ut i brödhyllorna har försäljningen inte ökat i den grad Eskelunds förväntat sig.

– Vi har försökt hitta på nya produkter och slimmat sortimentet de senaste två åren, vi har bakat även på söndagar. Men det vi gjort har inte räckt till, säger Håkan Jakobsson.

För tio år sedan hade bolaget en årlig försäljning på Gotland om cirka 30 miljoner kronor. I år är den siffran nere på 19,7 miljoner, enligt Håkan Jakobsson.

– Att vi får lägga ner är inte någons fel, utan det handlar om att världen förändrats. Det som både kaféer, restauranger och butiker kan erbjuda med bake off-produkter, det kan vi inte konkurrera med. Det vita brödet har sönderprisats av industribagerierna.

I dagsläget finns cirka 45 produkter i Eskelunds sortiment, och trots att man inom kort lägger ner fortsätter bolaget släppa nya bröd.

– Det är produkter som vi bestämde att vi skulle göra redan i våras, så vi kommer fortsätta släppa nytt nu under hösten, säger Håkan Jakobsson.

År 2007 försvann Västerhejdebagar'n och Suderbagar'n, som också var leveransbagerier. Efter det fick Eskelunds "monopol" på lokalt bakat bröd i större skala, men inte heller det visade sig ge någon större uppgång i lönsamheten.

– Det är bara ett fåtal av de större bagerierna i landet som går riktigt bra i dag, de andra ligger på gärdsgården. Räknar man 20 år tillbaka så är 85 procent av de bagerier som fanns då borta i dag, säger Håkan Jakobsson.

I dag konkurrerar Eskelunds med jätteaktörer som Fazer, Skogaholm och Pågen. Medan dessa har en väldigt stor och centraliserad distribution har Eskelunds fortsatt med att själva köra ut brödet till butikerna på Gotland, och låtit butikerna själva ansvara för mängden bröd de beställer.

– Skillnaden mot oss är att de stora aktörerna åker till butiken och lämnar sitt bröd, men de tar också hand om det gamla brödet och skriver av det. Så butikerna själva tar aldrig någon risk där. Så kan Eskelunds inte göra, i så fall hade vi varit försvunna för länge sedan, förklarar Håkan Jakobsson.

Den största delen av det svensksålda bake off-brödet kommer i dag från Estland.

– När man kommer in i en butik och ser nygräddat bröd, då är det inte många som tänker på att man äter något som är bakat i Estland och fryst, transporterat, och sedan åter bakat i ugn när det kommit till butiken, säger Håkan Jakobsson.

Håkan Jakobsson står fast vid beslutet att det inte är aktuellt att på något vis fortsätta med någon produktion av vissa bröd i mindre skala.

– Ska man göra det så skulle man ha en bageributik, sådana som finns i till exempel Stockholm. Men jag har gjort lite undersökningar på det och en sådan verksamhet skulle i så fall löna sig på Gotland under åtta veckor om året. Annars är det för dåligt befolkningsunderlag för att tillräckligt många skulle betala 80 kronor för ett bröd, det är bara att titta på hur de gör hos till exempel Själsö bageri eller Rute Stenugnsbageri. Och 80 kronor är inte dyrt, utan det är vad bröd kostar om du ska stå och baka för hand, säger Håkan Jakobsson.

Ingen aktör har hittills klivit fram och visat intresse för att ta över verksamheten hos Eskelunds.

– Nej, inget sånt. Däremot har någon ringt och varit intresserad av maskiner, säger Håkan Jakobsson.

Vad han själv ska hitta på efter nedläggningen står ännu skrivet i stjärnorna.

– Jag är jobbsökande. Min fru påbörjar en utbildning som undersköterska. Jag är väldigt öppen för allt, jag jobbar gärna med människor, och skulle gärna jobba med försäljning eller marknadsföring, men annars kan jag stå i en reception eller göra vad som helst egentligen.

Samtliga anställda har enligt Håkan Jakobsson markerat att de inte vill uttala sig i media om sin situation. Men han understryker att det varit en bra dialog mellan alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!