Paret prisades för ett halvt sekel med grisar

1978 köpte han sin första sugga, när gården vid Boleks sedan såldes var de över 1000. Genom åren har utmärkelserna trillat in för ett gediget företagande.
– Hedrande. Det betyder att man i alla fall gjort något rätt, säger Staffan Olofsson, som tilldelas priset Årets landsbygdsföretagare 2025 av Landshypotek.

Staffan Olofsson har drivit gården i Boleks, Eskelhem, med framåtanda och passion, vilket varit till gagn för hela Gotlands grisproduktion.

Staffan Olofsson har drivit gården i Boleks, Eskelhem, med framåtanda och passion, vilket varit till gagn för hela Gotlands grisproduktion.

Foto: Magnus Ihreskog

Eskelhem2025-03-23 12:30

Om vi ska vara korrekta, och det ska vi, så är det Staffan och hustrun Inger Olofsson som prisats, de har drivit gården tillsammans.

Mycket slit har det varit men också kärlek till jobbet och branschen.

– De är så sällskapliga, de här djuren, säger Staffan Olofsson när han släpper in ljuset i ett av de många svinhusen.

undefined
Staffan Olofsson och dottern Mia i mitten, flankerade av Fredrik Smitterberg (t.v.), ordförande för Landshypotek Ekonomisk Förening Gotland och Ola Eriksson ledamot i föreningsstyrelsen på Gotlland.
undefined
Sin första sugga köpte Staffan Olofsson 1978, den första besättningen bestod av 60 stycken. Nu är de över 1000 på gården.

Men nu är det över, i alla fall ansvaret. Gården är såld till ett ungt par från fastlandet som ämnar driva verksamheten vidare. Staffan Olofsson kommer framöver att fungera som mentor. Han vill ju att det ska gå bra för de nya ägarna.

Det var länge svårt att hitta köpare och egentligen ville han inte sälja. Han föddes på gården och köpte den sedan 1973.

Ett livsverk, helt enkelt.

– Men kroppen sade ifrån, hjärtat och njurarna, jag lever med en njure nu. Det håller inte, familjen har tjatat och till slut förstod jag det själv, även om det är vemodigt, ler han.

undefined
Staffan Olofsson och katten Tom. Nu är gården i Boleks såld och Staffan verkar som mentor åt de nya ägarna.

Hans ledord i företagandet har varit ”framåt”. Genom åren har gården byggts upp successivt till den framgångsfaktor den blivit. Från en första besättning om 60 suggor till nuvarande över 1 000.

Nästa plan, nu när han är pensionär, är att bygga ett hus i skogen en bit från gården.

– Vi bor i Gnisvärd nu, Inger och jag. Men jag vill tillbaka hit, vi väntar bara på bygglov.

undefined
Katten heter Tom och gillar att kela och jaga möss. Så fort Staffan Olofsson visar sig på gården i Eskelhem dyker han upp.

Han fortsätter visa runt på gården, katten Tom hänger med. Han kom en dag från ingenstans och stannade kvar. Tom gillar att kela och jaga möss.

På en vägg innanför en svartmålad dörr hänger en hel rad diplom. De flesta är för god hästhållning, det avlades på hästar på 80-talet.

Än i dag har han hästar, de går i en hage på andra sidan vägen. Varje morgon och kväll är Staffan hos dem.

undefined
Staffan Olofsson har drivit gården i Boleks, Eskelhem, med framåtanda och passion, vilket varit till gagn för hela Gotlands grisproduktion.

På 80-talets prisades gården också för framstående grisproduktion, 2006 fick han ett motsvarande pris av Landshypotek som det har just fått och bara härom veckan prisades verksamheten av Lantmännen och Gotlands grisföretagare.

– Det känns kanske lite skrytsamt att prata om allt det där, men det betyder att jag kanske gjort någonting rätt. Eller att de inte fått tag i någon annan, skrockar han.

Den här gången lyfter Landshypotek fram Staffans och Ingers outtröttliga arbetsinsats, passion och innovativa tänkande som bidragit till att stärka hela Gotlands grisproduktion.

undefined
Närkontakt.
Tidigare pristagare

2012: Magni och Åsa Gustavsson – ekologisk grönsaksodlin

2013: Per och Anna-Lena Andersson – äggproduktion

2014: Kristian Gustavsson – mjölkproduktion

2015: Berit och Ebbe Wallin, Kakuse Gård – grisproduktion

2016: Anna och Garry Mathers – chiliodlare

2017: Kristoffer Olofsson, Bäcks – mjölkproduktion

2018: Jenny Andersson och Kjell Nilsson, Graute Gård – fårproduktion

2019: Emmy och Henrik Ahlsten, Lilla Kruse – äggproduktion

2020: Johan och Stig Hellgren, Skags Gård – grönsaksodlare

2021: Olof Ahlby och Annsofie Järlö Ahlby, Nickarve och Sigsarve – gris och spannmål

2022: Tobias Andersson, Sojdungs Gård & betong AB – nötköttsproduktion

2023: Anna och Mats Widgren, Mattise – mjölkproduktion

2024: Bröderna Johan och Niklas Pettersson, Sigsarve – mjölk-, kött- och växtproduktion

2025: Staffan och Inger Olofsson, Boleks – grisproduktion

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!