En veterinär på Gotland brast i vården av en sex månader gammal katt. Det menar Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Det var i oktober förra året som veterinären skulle kastrera kattungen. När ägaren hämtade katten förstod hon genast att något var fel då katten låg och skakade så hela buren hoppade och det luktade mycket illa om katten, enligt anmälan.
Ägaren åkte hem med katten, som stannade i buren i flera timmar utan att försöka resa sig. När ägaren öppnade buren såg hon att katten var full av blodblandad avföring. Morgonen därpå opererades katten akut av en annan veterinär. Då kunde de konstatera att den tidigare veterinären hade skurit av flera större blodkärl som försörjde tarmen. De övervägde att avliva katten, som hade 40 graders feber och svåra smärtor, men kom överens om att försöka rädda kattens liv. Under åtta dagar fick katten dropp, antibiotika och smärtlindring, men efter 18 dagar tog ägaren det svåra beslutet att avliva sitt husdjur då katten led och ägaren kände det var ett fruktansvärt djurplågeri.
Veterinären som utförde kastreringen menar att det inte var en felbehandling utan komplikationer efter en operation, som kan uppstå utan att kirurgen gjort något fel under operationen. Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård delar dock inte veterinärens bild, utan menar att han under alla förhållanden visat oskicklighet genom att skada tarmen och skära av kärl anslutna till tarmen, vilket orsakat stora skador. Veterinären har agerat försumligt i sin yrkesutövning och försummelserna är så allvarliga att han inte kan undgå en disciplinpåföljd i form av en erinran, menar nämnden.