Gotland är unikt på så många sätt, men alla sätt är inte positiva. Till exempel består 20 procent av Sveriges avloppslösningar av enskilda avlopp. På Gotland är siffran det dubbla.
– Vi har många gamla avlopp och det är en av de största anledningarna till varför vi går igenom alla nu, säger Micael Nilsson, miljöinspektör vid Region Gotland.
Projektet Klart vatten lanserades 2009 och sedan dess har hushåll, socken för socken, fått reda på om deras avlopp måste åtgärdas.
– Vi har nu hunnit med hälften, och de första socknar som fick utskicken, Hall och Hangvar, är i princip helt klara nu, säger Micael Nilsson.
Att många avlopp är gamla och dåliga är inget unikt för Gotland, även om andelen enskilda avlopp är högre än i riket.
Anledningen till att så många är dåliga är att det tidigare inte funnits någon tillsyn på enskilda avlopp, utan ansvaret har helt legat på fastighetsägaren.
– Funktionen förr var att bli av med vatten, och nu är funktionen att vattnet ska renas, säger Micael Nilsson.
Fram tills nu har miljöinspektörerna varit överbelastade med arbete och handläggningstiderna för nya avlopp har legat på över sex månader. Men nu har arbetsgruppen fått förstärkning och i år räknar man kunna handlägga 1 000 ärenden.
– Vi är medvetna om att det varit lång väntetid, men nu ska det bli ändring på det, säger Micael Nilsson.
Ett av problemen har blivit att så kallade provgropar stått öppna i flera månader. Det har inneburit en risk för djur eller människor att trilla i. Nu rekommenderar miljöinspektörerna att man väntar med att gräva provgrop tills tiden är inne för handläggning.
Miljöinspektör Malin Friis har åkt till Garda för att besiktiga provgropar och slamavskiljare. På en av fastigheterna har man valt att behålla en befintlig slamavskiljare, och så har två provgropar grävts där en gemensam infiltrationsbädd med två andra hushåll är tänkt att ligga.
Malin Friis mäter djupet och avståndet till grundvattnet i gropen och kollar markförutsättningarna. Men hon kollar även omgivningen för att få en känsla för området.
– Det är tillräckligt bra markförutsättningar för ett nytt wc-utsläpp, och goda förutsättningar för infiltration av avloppsvatten, konstaterar hon.
Av de 14 000 enskilda avlopp som finns på Gotland har cirka 300 förbud utfärdats. Men enligt Micael Nilsson är de flesta nu redan åtgärdade.
– Folk är väldigt förstående och medvetna om miljön i dag på ett helt annat sätt än förr.