Vill ha larm och övervakningskameror

Varannan biblioteksanställd i landet uppger att direkta hot har ökat de senaste två åren. Till biblioteket i Hemse har polis larmats två gånger den senaste tiden och personalen skulle vilja öka säkerheten med hjälp av larm och kameror.

Nattetid finns inbrottslarm, men personalen skulle gärna se även någon form av trygghetslarm.

Nattetid finns inbrottslarm, men personalen skulle gärna se även någon form av trygghetslarm.

Foto: Henrik Radhe

Ensamarbete2018-04-23 06:00

Förra året lånades 37 000 böcker ut på biblioteket i Hemse, som därmed är det landsortsbibliotek på ön som har i särklass flest utlåningar. Wanja Andersson har jobbat i många år och hon upplever inte att situationen har blivit värre när det gäller hotbilden mot personalen.

– Det har inte blivit mer stök, men det händer saker då och då. Nu har det varit lite mycket, säger hon.

Med en veckas mellanrum har polis larmats till Hemse, sedan personalen hittat sovande personer i lokalen. Första gången var Emma Wallin ensam kvar på biblioteket och skulle stänga. Hon ringde 112, men det tog en och en halv timme innan polisen från Visby var på plats. Under den tiden var hon själv med en främmande man som sov i en fåtölj.

– I det här fallet var det en person som inte verkade hotfull, men det kunde de inte veta på 112, säger Emma Wallin och berättar om hemresan till Visby dit hon fick skjuts i polisbil, med den påverkade mannen i baksätet.

En vecka senare somnade en annan påverkad man i en soffa i Gotlandicarummet, en trappa ner i källarvåningen.

– Vi visste inte vad han hade stoppat i sig, säger Wanja Andersson och berättar att mannen först spydde på golvet, innan han vacklade ut i trafiken på Storgatan för att sedan försvinna in på Systembolaget.

Polis från Visby hann aldrig fram i tid.

– Det var obehagligt för att jag inte visste vem han var. Jag var glad att det inte var barn här på teater den dagen, säger hon.

I Hemse jobbar personalen ensamma mellan klockan 17 och 18 plus lördagar, något som Arbetsmiljöverket nu kräver ska göras en riskbedömning över. Den 15 mars gjorde verket en inspektion i Hemse. Till nästa kontroll i juni anser de att bedömningen gällande hot och våldsrisk behöver kompletteras.

Emma Wallin och Wanja Andersson tycker det är bra att arbetet nu görs för att höja säkerheten. Emma har flera kollegor på fastlandet som slutat jobbet på grund av våld och skadegörelse på biblioteken.

– Man har skurit sönder dynor på soffor med knivar och förstört böcker, säger hon.

Personalen i Hemse skulle vilja ha någon form av trygghetslarm, kanske kopplat till den lokala räddningstjänsten för snabbare insats. En övervakningskamera i källarvåningen skulle också kännas bra.

– Jag tycker att det är läskigt att gå ner och släcka och kolla toaletterna. Jag vet ju inte om någon har gömt sig och det tycker jag är lite otäckt, säger Emma Wallin.

Fakta

En undersökning bland 1 358 biblioteksanställda runt om i landet gjord 2017 av fackförbundet DIK visar att 4 av 10 bibliotekarier upplevde att social oro, våld och kränkningar av personal och besökare hade ökat.

55 procent av de svarande upplevde att direkta hot hade ökat de senaste två åren.

39 procent uppgav att det förekommit våld då de befunnit sig på arbetet.

16 procent av de svarande uppgav att de funderade på att byta jobb, på grund av social oro, hot eller våld på biblioteken.

22 procent upplevde påtryckningar kopplade till vilka böcker biblioteken skulle köpa in.

4 av 10 bibliotek använde väktare och 54 procent hade larmknappar installerade.

Källa: DIK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om