Under vintern berättade Gotlands Tidningar om 21-åriga Matilda Bolin, som plötsligt svimmade utanför Circle K i norra Visby. Hon föll ihop helt oväntat, efter att ha druckit energidrycken Wolverine.
Hon lades in på lasarettet, men klarade sig utan bestående problem. Många läsare kommenterade den på Facebook och var skeptiska till dryckernas farlighet.
– Energidryckerna är lite av rysk roulette, man vet inte om det ligger en kula i loppet, säger barnkardiologen Peter Munkhammar.
LÄS MER: Fjortonåringar togs av polis – stal energidryck
I sitt yrke tar han hand om de patienter som får allvarliga problem efter att ha konsumerat olika energidrycker.
– Det är ett par tre fall i veckan som kommer in på sjukhus och som remitteras till mig. De läggs alltså in för specialistsjukvård. Har man ärftlig åkomma med hjärtmuskeln så kan ingredienserna trigga igång allvarliga hjärtrytmrubbningar som inte går att häva. Det dör man av.
– Det finns gott om exempel på det i sjukvården, där jag verkar, där ungdomar kommer in och har avlidit, säger Peter Munkhammar vid Skånes universitetssjukhus.
Det finns ett 40-tal barnhjärtläkare i Sverige. Peter Munkhammar påpekar att de självutnämnda experterna på energidrycker är betydligt fler, men att de inte vet vad de talar om.
– Det går inte att titta på var och en av ingredienserna för att bedöma farligheten hos energidrycker, menar Peter Munkhammar.
Dryckerna får sin effekt genom en metod som är vanlig inom vården. Ingredienserna koffein och taurin är var för sig inte särskilt potenta, men när de kombineras förstärks effekten av dem i kroppen.
– Man kan säga att ett plus ett blir tre. Metoden att kombinera preparat är vanlig inom vården, den används för att kunna uppnå en effekt utan att behöva ge så stora doser av ett medel som kan vara giftigt.
LÄS MER: Förslag: Begränsa koffeinhalt i energidryck
Effekterna hos den som konsumerar energidryck varierar. Den beror på individuella egenskaper.
– Taurinet verkar i hjärtmuskeln. Om man ger för mycket så blir hjärtat retbart och det finns en risk att hjärtat löper amok. Jag har varit med om att patienter som drabbats av det har avlidit. Jag har alltså sett unga dö av det här.
Livsmedelsverkets rekommendationer kring energidryck totalsågas av honom.
– De borde kräva att tillverkarna visar att dryckerna är ofarliga. Att de får säljas fritt för att så pass få drabbas av skadeverkningar är helt fel tänkt. Man undrar ju nästan om de på Livsmedelsverket har aktier i Red Bull, säger han lite raljant.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har talat om att regler kring koffeinhalten i dryckerna är önskvärt.
– Det är ingen idé, då skruvar de bara på receptet för att få samma effekt. Jag skulle vilja att man lagstiftar om 18-årsgräns för energidryck.
Reglerna om 15-årsgräns är ett initiativ från handeln.