Intresse finns för den grå Gotlandsullen

Fjällräven, som köper vit ull från Ullkontoret i Endre, har börjat intressera sig även för den grå Gotlandsullen.

Hans Bulthuis och Jenny Andersson vid Ullkontoret i Endre.

Hans Bulthuis och Jenny Andersson vid Ullkontoret i Endre.

Foto: Sofie Regnander

Endre2019-10-26 14:59

Ullkontoret i Endre startades för tre år sedan av Jenny Andersson och Hans Bulthuis. I ulltvätteriet tvättas varje år omkring 40 ton per år. Fjällräven är en av de största kunderna.

– De har beställt 25 ton, och har även börjat intressera sig för det grå och grövre ullen från Gotlandsfåret, säger Jenny Andersson.

Den grå ullen har långa blanka fibrer, är halkig och rent maskinellt svårare att hantera än den vita. Visionen är att hitta någon produkt som kan tillverkas av 100 procent Gotlandsull, kanske möbeltyger eller kostymer i material liknande tweed.

– Det kräver en annan typ av spinnerier än de som finns i dag, säger Jenny Andersson.

En annan vision är att skapa ett centrum för ull på Gotland, där ullen inte lämnar ön förrän i en färdig produkt, som mössor, tröjor eller plädar.

Länsstyrelsen driver för närvarande projektet Gotland grey just för att hitta förädlingsvägar för den grå ullen. Mycket av den som tvättas hamnar i dag på lager och där är den förstås inte mycket värd.

Fjällräven använder i dag den vita ullen från Endre till bland annat stadsparkas. Men även den grå ullen borde alltså i framtiden kunna platsa i sortimentet.

– Kan man spinna den till ett garn i stor skala tror jag absolut vi kan göra produkter av den, säger Fjällrävens innovationschef Erik Blomberg till tidningen ATL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!