Det går att få dispens från förbudet - så gör du

Det går att få dispens från eldningsförbudet som råder på Gotland. Men det är inte vem som helst som får det. Så här går du tillväga för att ansöka.

Montage

Montage

Foto: Fredrik Sandberg/ Dennis Pettersson

ELDNINGSFÖRBUDET2018-07-26 13:53

LÄS MER: Totalt eldningsförbud råder på hela Gotland

Efter att det i tisdags infördes ett totalt eldningsförbud på Gotland har många undrat över möjligheterna att få dispens.

Och på torsdagen gick Region Gotland ut med kriterier på vad som krävs för att få eldningstillstånd.

En ansökan om dispens för eldning skickas till Region Gotland. Ansökan behandlas sedan av räddningstjänsten som gör en bedömning utifrån kriterierna och tar ett beslut om avslag eller godkännande om att få eldningstillstånd.

LÄS MER: NYA RIKTLINJER: Nu blir eldande straffbart

– Till privata fester godkänner vi inga ansökningar. Ansökan gäller endast för evenemang eller krögare, säger Mikael Pettersson, yttre befäl på räddningstjänsten Gotland.

Detta är kriterierna för att få eldningstillstånd:

"Eldplatsen såsom en grill, öppen eld eller utomhuskök får endast stå på asfalt, betong, stenbeläggning eller grus utan tillväxt. Avståndet från eldningsplatsen och det närmast brännbara som till exempel en gräsmatta, skog eller byggnad ska ha minst 20 meter avstånd ifrån varandra. Det får inte vara för blåsigt på platsen då vinden inte får överstiga fem meter per sekund i styrka. Ansökan kan endast göras av evenemang eller företag som livnär sig som krögare. Privata tillställningar går inte ansöka för".

LÄS MER: Yttre befälet: "Alla är lite på tårna skulle jag säga"

Ytterligare krav är att egen släckningsutrustning finns på platsen som till exempel en trädgårdsslang, vattenkanna eller handbrandsläckare. Släckningsutrustningen måste också vara specifikt anpassad för platsen och för eventuella situationer som kan uppstå. Vid evenemang och större tillställningar ska det även finnas med en säkerhetsplan med brandansvarig och beskrivning på hur man skulle hantera en eventuell brand.

Hur lång tid det tar att få svar om sin ansökan är ännu oklart enligt räddningstjänsten.

– Jag kan tyvärr inte svara på hur lång tid det kan ta för att få ett tillstånd. Det kan skilja sig från fall till fall. Vid varje ansökan behöver vi dubbelkolla att de uppfyller alla kriterier och sedan göra en bedömning av situationen och godkänna eller avslå. Vid avslag där den sökande kanske inte uppfyller ett av kraven, får de göra en ny ansökan och vi får göra en ny bedömning, avslutar Mikael Pettersson.

Ansökan görs till Region Gotland via mejl på registrator-tn@gotland.se.

Se även information på Region Gotlands hemsida HÄR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om