"För jäkligt att de ringer och lurar äldre"

Ginger Karlssons 83-åriga mamma tog snällt emot de två samtalen hem till henne. Det slutade med att hon bytte elbolag och fick en telefonräkning på drygt 2 000 kronor.

Lilla bilden: Ginger Karlsson är upprörd över hur hennes mamma blev lurad av elbolag och telebolag.

Lilla bilden: Ginger Karlsson är upprörd över hur hennes mamma blev lurad av elbolag och telebolag.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT och Privat

ELBOLAG ANKLAGAS2016-03-19 07:10

– Jag är riktigt arg och det är för jäkligt att de ringar och lurar framför allt äldre människor, säger Ginger Karlsson.

Det var för några veckor sedan som Ginger Karlssons 83-åriga mamma fick ett samtal från företaget Svenska elbolaget. Som mamman minns det tackade hon inte ja till att byta elbolag. Hon bara pratade snällt med den som ringde. När mamman fick ett brev hem i brevlådan från Geab om att hon sagt upp sitt elavtal med det gotländska bolaget upptäckte dottern vad som hänt. Hon ringde Geab och det visade sig att mamman inte är den enda som drabbats.

– Vi har fått samtal från mellan 15 och 20 personer de senaste dagarna, säger Geabs marknadschef Johan Granath.

Ofta är det äldre personer som inte ens förstått att de sagt ja till att byta bolag. De har också fått betala flera hundra för det första telefonsamtalet, för konsultation.

– Vi har inget emot konkurrens men det här känns oärligt, säger Johan Granath.

Geab har till och med fått hjälpa kunder som saknar datorkunskap att mejla till Svenska elbolaget och även göra polisanmälan.

I Ginger Karlssons mammas fall gäller det inte bara Svenska elbolaget. Hon fick också samtal från Svenska telebolaget, som har kopplingar till Svenska Elbolaget. Det samtalet resulterade i att hon fick hem en räkning på över 2 000 kronor.

– Vi ska bestrida den fakturan. Men tänk de äldre som inte har anhöriga som kan hjälpa till, säger Ginger Karlsson.

Både Svenska elbolaget och Svenska telebolaget finns sedan nyligen på Konsumentverkets varningslista. Verket skriver på sin hemsida att "telefonförsäljarna ringer upp företrädesvis åldringar och använder vilseledande metoder för att få dem att byta abonnemang."

– De hotar också med Kronofogden. Men så länge man bestrider fakturan kan man inte få betalningsanmärkningar, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen.

Carolina Andersson säger att ett tredje företag med kopplingar till de två första agerar på samma vis. Det företaget sysslar också med telefoni och heter Nytel.

Kronofogden har nu säkrat tillgångar i bolagen för att hindra eventuella försök att tömma bolagen på pengar, innan en så kallad marknadsstörningsavgift kan dömas ut. Konsumentombudsmannen ska också lämna in en stämningsansökan till tingsrätten mot de tre bolagen.

– Jag berättar om det som hände min mor för att varna andra, så här får det inte gå till, säger Ginger Karlsson.

Helagotland.se har sökt de två bolagen. Svenska elbolaget säger via mejl att de inte svarar på frågor från media.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om