Flera till lasarettet med campylobacter

Flera personer på Gotland har behövt söka sjukhusvård efter att ha smittats av bakterien campylobacter.

Foto: Tommy Söderlund

Elak bakterie2016-08-08 08:46

Under juli har sjukvården konstaterat 19 fall där personer smittats av bakterien campylobacter på Gotland. Det rapporterar Radio Gotland.

– Troligen är det betydligt fler som drabbats, säger smittskyddsläkaren Sven Montelius till radion.

Att så många smittats kan ha att göra med att det är grillsäsong under sommaren samtidigt som människor lever lite mer primitivt i sommarstugor eller tält.

Bakterien kan finnas i kött och om man inte hanterar köttet på rätt sätt i värmen kan man smittas av bakterien. Campylobacter kan orsaka diarré, feber och ibland blodig avföring.

– Oftast klarar kroppen av det här själv, men någon patient har varit så pass sjuk så den har behövt antibiotikabehandling, säger Sven Montelius.

Vill man undvika smitta ska man se till att hålla köttet kallt i väntan på tillagning, diska skärbrädor och knivar noga och se till så att köttet man grillar är väl genomstekt, skriver radion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om