Grannens halm blir deras hus

Ellen Marie Martinsen och Lennart Welander, Uggårds i Eksta, bygger hus i halm.

Byggmaterial. Vid Uggårds i Eksta bygger Ellen Marie Martinsen och Lennart Welander ett hus av halm från grannen. De räknar med att det ska vara klart till sommaren. foto: rolf jönsson

Byggmaterial. Vid Uggårds i Eksta bygger Ellen Marie Martinsen och Lennart Welander ett hus av halm från grannen. De räknar med att det ska vara klart till sommaren. foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Eksta2010-11-19 04:00

Målet är att två miljövänliga hus med plats för keramikverkstad, butik och uthyrningsdel ska stå klart till nästa sommar. Husen byggs av närproducerade och återvunna material.

-  Vi valde det här byggsättet eftersom vi ville bygga i en ekologisk anda, med så mycket naturliga och närproducerade material som möjligt, säger Ellen Marie Martinsen.
Väggarna i det 60 kvadratmeter stora huset består av 300 balar halm som grannen Tom Pettersson, Grymlings, tillverkat och lagrat på höloftet sedan förra hösten. Virket till den bärande konstruktionen kommer från Stånga och cementen i grunden kommer från Slite.

Hönsnät
Bygget är i full gång sedan augusti, men än så länge övertäckt för att skydda halmen från regn och fukt. På insidan och på utsidan om den bärande konstruktionen staplas halmbalarna, och för att få väggarna stadiga har de säkrats med armeringsjärn och hönsnät, som sys ihop med halmen.
- Vi jobbar med en mer än en meter lång nål som en smed gjort åt oss, säger Ellen Marie Martinsen.
När väggarna är säkrade kommer halmen både utvändigt och invändigt att putsas med ett 5-6 centimeter tjockt lager kalkbruk.
Taket förses med solceller och byggs av återvunnet taktegel, hämtat från ett 30-talshus.

Halmhus
Att bygga ett hus av halm verkar kanske orimligt, men i Tyskland, Danmark och Norge är det en beprövad modell, berättar Lennart Welander.
-  Jag har gått och lurat på den här idén i 20 år.
Lennart Welander är delägare i Wisby glasblåseri och har tidigare varit engagerad i föreningar för alternativ odling, då han bodde vid Skåls gård i Näs.
Han har erfarenhet från andra byggen, men tror att det är fullt möjligt för många intresserade att bygga sitt eget hus i halm.

Fanns på nätet
Bygget behöver inte ta längre tid, och kostnaden blir ungefär den samma. En god hjälp för byggnadskonstruktionen av halmhuset hittade han på internet.
-  Vi hittade ett examensjobb som en student i arkitektur lagt ut. Där har vi fått allting serverat. Där fanns test på hållbarhet och belastningar, det var bara att rita och räkna, säger Lennart Welander.

Kulturhus
Det var när Ellen Marie Martinsen träffade en norsk kollega med erfarenhet av halmhus som hon kände att tanken var rätt. Hon kommer från Nordnorge men har varit verksam keramiker på Gotland sedan 1997.
Ellen Marie Martinsen använder sig av sitt samiska arv och de samiska runorna i sin keramik. Just nu har hon sin verkstad i Hemse, men när halmhuset är klart så flyttar hon in verksamheten där.
Till det yttre kommer det att se ut om ett typiskt gotländskt hus. Men verksamheten i övrigt kommer att präglas av Ellen Marie Martinsens samiska inriktning.

Ekstaentreprenörer
Hon har varit i kontakt med entreprenörer i trakten för ett samarbete kring besökare.
-  Jag har varit i kontakt med Fröjel resorts svenska företrädare. Det vore roligt att hjälpas åt och få till en rutt till besöksmål socknarna här i omgivningen, säger Ellen Marie Martinsen.
Magdalena Olsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om