Besvikelse över Lilla Karlsö-utredningen

Naturskyddsföreningen på Gotland är missnöjd med den utredning som gjorts om Lilla Karlsö. Man hade hoppats på fler förslag om hur det lokala ansvaret kan öka.

Stora Karlsö. Båten trafikerar Stora Karlsö, men inte Lilla Karlsö. Samordning behövs, menar länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen. arkivfoto: ulf glimfalk

Stora Karlsö. Båten trafikerar Stora Karlsö, men inte Lilla Karlsö. Samordning behövs, menar länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen. arkivfoto: ulf glimfalk

Foto: Ulf Glimfalk

Eksta2011-01-20 04:00

Naturskyddsföreningens länsförbund har inget inflytande över Lilla Karlsö i dag, även om det kan se ut så eftersom familjen Hjernquist är engagerade både i länsförbundet och i skötseln av ön. Familjen arrenderar betesmarken och har gutefår på ön, och man har sedan länge svarat för tillsynen sommartid och guidat besökare.

Anncatrin Hjernquist är ordförande i länsförbundets styrelse, som föreslagit att riksföreningen borde se över ansvarsfördelningen i syfte att öka det lokala inflytandet.

- Inom länsförbundet finns bred kunskap och engagemang som gör att ön kan förvaltas på bästa sätt, men de kunskaperna har utredaren inte tagit tillvara, säger Anncatrin Hjernquist.

Den utredning som Göran Enander gjort på uppdrag av Naturskyddsföreningen riks (SNF), föreslår att man centralt ska fortsätta att äga Lilla Karlsö. Det är föreningens flaggskepp, inköpt 1954 för insamlade medel. Han vill även att länsstyrelsen tar ansvar för naturvårdsförvaltning, tillsyn och miljöövervakning.

Den ansvarsfördelningen tillstyrker länsstyrelsen, som också delar utredningens förslag om att låta länsförbundet ansvara för guidning och övernattning.


Dyr trafik
En stötesten som Göran Enander tar upp är ekonomin. Förvaltningen av Lilla Karlsö kostar SNF i dag cirka 700 000 kronor. Kostnaden har skjutit i höjden sedan EU ändrade reglerna för passagerartrafik och SNF tvingades ta in ett nytt fartyg 2009. Den senaste sommaren kostade trafiken 500 000 kronor och var bara igång under juli. Cirka 800 personer kom till ön.

- Vi har flera idéer på hur man ska kunna minska kostnaderna, bland annat för trafiken till och från ön. Kör man med fartyg som tar färre än tolv personer gäller enklare regler. Dessutom har vi idéer om hur man ska kunna få sponsorer till verksamheten och hur man kan skapa Leaderprojekt som kan ge pengar, säger Anncatrin Hjernquist.


Vill ha Stora Karlsö
Både Göran Enander och länsstyrelsen önskar att trafiken till och från Stora Karlsö och Lilla Karlsö samordnas. Länsstyrelsen kan hjälpa till att ansöka om medel för att bygga om bryggan på Lilla Karlsö så att båten som trafikerar Stora Karlsö kan användas även på lillön.

För några år sedan hade öarna gemensam båttrafik, men samarbetet avbröts.

- Länsstyrelsen har inte tillräcklig praktisk kunskap om förhållandena. Vi har inget emot ett samarbete med Stora Karlsö, men den båt de har för närvarande tycker de själva är olämplig att angöra Lilla Karlsö med. Det blåser ofta från det hållet båten ska lägga till, och förlänger man bryggan blir båten ännu mer utsatt för vindarna, säger Anncatrin Hjernquist.


Förtroendefråga
I sin utredning frågar sig Göran Enander om familjens Hjernquists olika roller påverkar förtroendet för verksamheten på Lilla Karlsö.

Något svar ges inte i utredningen, men Göran Enander anser att hans förslag innebär tydligare rollfördelning och därmed stärkt förtroende mellan parter och för verksamheten.

Naturskyddsföreningens styrelse ska ta upp utredningen på sitt styrelsemöte nästa månad.

- Vi har inte berett ärendet ännu, så det är en helt öppen fråga. Men jag tycker det är viktigt att tillgängligheten till ön är god, och då behövs en lösning på trafiken till och från ön, säger ordföranden Mikael Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om