UPPDATERAD: Gick miljöpriset till kämpe eller bov?

På fredagen mottog företaget Cementa i Slite flygbolaget Gotlandsflygs miljöpris, på 10 000 kronor, för i år. Det är ett beslut som kan komma att bli omdiskuterat.

Ola Mattsson, vd Gotlandsflyg överräcker blommor och en check på 10 000 kronor till Kerstin Nyberg och Gunnar Ahlquist från Cementa.

Ola Mattsson, vd Gotlandsflyg överräcker blommor och en check på 10 000 kronor till Kerstin Nyberg och Gunnar Ahlquist från Cementa.

Foto: Krister Nordin

Ekonomi, näringsliv & finans2014-04-04 15:14

– Men för Moder Jord är det bättre om cementen kommer från Cementa i Slite än från mindre miljömedvetna fabriker, säger Ola Mattson, vd på Gotlandsflyg.

Cementa får Gotlandsflygs miljöpris, som delas ut för andra året, för sitt arbete med att minska utsläppen. Sedan 1990 har företaget minskat utsläppen av koldioxid med 17 procent, svaveloxid med 90 procent och kväveoxid med 85 procent.

Å andra sidan är fabrikens totala utsläpp av exempelvis koldioxid fortfarande på 1,6 miljoner ton årligen.

Så är det en miljökämpe eller en miljöbov som får priset?

– Nej, vi är inga miljöbovar. Vi försöker minska utsläppen. Men med våra krav på hur vårt samhälle ska se ut så är betong i många fall det bästa materialet. För att vara en tung industri är vi i Slite väldigt bra på det vi gör, säger Kerstin Nyberg, Cementas miljöchef.

– Det är ett överlevnadsvillkor att vi jobbar med de här frågorna, säger ställföreträdande fabrikschefen i Slite, Gunnar Ahlquist.

Betong är väldens mest använda byggmaterial och Cementa är en av Europas största fabriker när det gäller att tillverka den viktiga ingrediensen cement.

Att ta fram cement innebär att man bryter stora hål i marken, att man använder ändliga naturresurser, att man släpper ut stora mängder svaveloxider, kväveoxider och koldioxid.

Cementa arbetar med att minska koldioxidutsläppen under tillverkningsprocessen.

– Vi använder allt mer alternativa bränslen till processen och tar fram nya cementsorter. Men vi jobbar också med forskning inom koncernen, säger Kerstin Nyberg.

Ett sådant forskningsprojekt pågår på Öland där man försöker återanvända koldioxiden genom att göda alger med den. Algerna torkas sedan för att kunna återanvändas som bränsle i cementtillverkningen.

Målet är att företaget 2030 ska ta ta hand om eller återanvända all koldioxid som man släpper ut.

Vad skulle det innebära?

– Om vi blir koldioxidneutrala så är det något helt världsunikt. Och det är inte omöjligt, säger Kerstin Nyberg.

Även grundaren till priset, Ola Mattsson på Gotlandsflyg, får frågan om miljöpriset delas ut från en miljöbov till en annan?

– Nej, på frågan om vilket transportmedel som är miljövänligast till och från Gotland så svarar jag flyget. Sjöfarten är mer belastande än vad flyget är. Med vårt stora nya flygplan gör vi av med 8 1/2 liter bränsle per person under en flygning till fastlandet. Man måste sitta två personer i en bil när man kör motsvarande sträcka för att inte göra av med mer bränsle än så. Flyget är miljövänligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!