Turistsommaren 2010

Det går bättre för Gotland än riket i genomsnitt. I vart fall om man ser på statistiken som rör turistsommaren 2010.

Foto: Hasse Holmberg

Ekonomi, näringsliv & finans2010-09-09 00:00
Det har varit en varierad och trögstartad sommar. Dels är det vädret som spelar in, men också kalendern, menar turistchef Mats Jansson. I år inföll Almedalsveckan en bit in i juli, vilket bidrar till att juni är ganska händelselös om man jämför med förra året, då Almedalsveckan drog igång redan i slutet av juni.
Jämnt skägg
Svenskarnas resande inom Sverige har minskat, och statistiken visar att riket i genomsnitt har tappat lite i antalet gästnätter jämfört med i fjol.
- På Gotland är det ungefär jämnt skägg, med en liten ökning jämfört med förra året, säger Mats Jansson.
Det som håller statistiken på Gotland uppe är de utländska besökarna som bidragit med fler gästnätter. Främst är det tyskar, men även britterna är på frammarsch.
- Det är lite intressant att de utländska besökarna tar mer utrymme på Gotland. Vi har ju jobbat nu i tre års tid med den marknadsföringen, så det är kul att det börjar få genomslag, säger Mats Jansson.
Okej siffror
Han berättar att Gotland i juli månad hade 301 000 gästnätter. Per dygn är det cirka 10 000 kommersiella gästnätter, där resten är boende i privata stugor och lägenheter. Det som räknas in i statistiken är hotell, vandrarhem, stugbyar, camping och förmedlade stugor och lägenheter. Även augusti månad ser positiv ut.
Det blandade vädret har gett utrymme till mer än att dricka öl och ligga på stranden, vilket märkts när man frågar företagare runt om på ön.
- Det har varit ganska bra utflyktsväder, säger Mats Jansson.
Det ställe som varje år har flest antal besökare är Visby domkyrka, som i sommar haft 164 245 besökare under juni, juli och augusti. Det är en ökning med 16 575 personer jämfört med samma period förra året. Bara i juli månad i år besökte 71 980 personer domkyrkan.
Rekord för båtarna
För båt- och flygtrafiken har det också varit glada siffror. Destination Gotland slog rekord med över 400 000 resenärer under juli månad, vilket är det högsta antalet resenärer under en enskild månad. Det är en ökning med 2,3 procent jämfort med samma period förra året. Augusti slår också rekord med 25 754 resenärer, motsvarande en ökning på 9,2 procent jämfört med förra året.
- Vi kan bara konstatera att Gotland som besöksmål behåller sin attraktionskraft trots att konkurrensen från omvärlden ständigt ökar och att valutakurserna har påverkat att en utlandsresa är billigare i år jämfört med förra året, säger Ulf Ahlquist, vd på Destination Gotland.
Främst är det linjen mellan Oskarshamn och Visby som ökat. Procentuellt har den ökat med 3,3 procent fler resenärer och 4,5 procent fler fordon. Ökningen för norra linjen är 1,9 respektive 3,1 procent.
- Den kraftiga ökningen på södra linjen visar att vår marknadssatsning i södra Sverige med koncentration till Göteborg, samt förändringar i turlistan på södra linjen har gett resultat, fortsätter Ulf Ahlquist.
Sämre för Fårö
För flyget har det också blivit en ökning, i vart fall sett till hur många resenärer som flugit till och från Visby flygplats. Under juni och juli månad förra året flög 65 905 passagerare till och från Visby flygplats. I år är motsvarande siffra 69 142, vilket är en ökning med 5 procent.
För Fårötrafiken ser det däremot lite annorlunda ut. Antalet personbilar som åkte till och från Fårö under perioden 20 juni till 20 augusti blev i år 5 922 i jämförelse med fjolårets 6 062. Även antalet motorcyklar minskade från 177 förra året till 164 i år. Däremot var det fler fotgängare denna sommar, en ökning från 790 förra året till sommarens 862.
Soligast igen
Ett tag såg det riktigt illa ut för Gotland som de två senaste åren dominerat Sveriges solliga. Men efter vad som visade sig vara en felräkning från SMHI:s sida, slapp Gotland en delad femteplats med Örebro, och tog för tredje året i rad förstaplatsen med hela 511 glada soltimmar, istället för de sura 400 timmar SMHI först räknat ut. Ett bevis på att Gotland är stället att vara på under Sverigesommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!