Tar galleriet ett steg längre i Hellvi

Sommargalleriet i Hellvi tar den ordinarie galleriverksamheten i Stockholm ett steg längre. Ett skyltfönster där många konstintresserade rör sig sommartid och en friare arena för konstnärlig kreativitet.

Gallerist. Magnus Karlsson ser sommargalleriet i Hellvi som en kreativ ventil för sin verksamhet och de konstnärer han arbetar med.

Gallerist. Magnus Karlsson ser sommargalleriet i Hellvi som en kreativ ventil för sin verksamhet och de konstnärer han arbetar med.

Foto: Linda Berglund/GT arki

Ekonomi, näringsliv & finans2011-09-08 00:00

Magnus Karlsson driver till vardags ett välkänt konstgalleri på Fredsgatan i Stockholm. Under några sommarveckor har han i en ombyggd ladugård visat konst i det han kallar projektrummet Hellvi Kännungs.

Inte bara sälja konst
De flesta gallerier på Gotland drivs av konstnärer som ställer ut sina egna alster. Magnus Karlsson representerar 28 konstnärer, producerar utställningar och sköter försäljningen. Men sommargalleriet i Hellvi handlar mer om att skapa nya förutsättningar för kreativitet, experiment och upplevelser, än att bara sälja konst.

- Det har gått över förväntan. Det har varit många besökare och vi har fått bra respons, säger Magnus Karlsson.

Under de tre veckor som galleriet var öppet kom cirka 1 500 besökare.

- Det är nästan fler än det kommer till en utställning i Stockholm. Galleriet ligger ganska avsides så de som hittat fram har verkligen sökt sig hit. Det är spännande att kunna locka så mycket folk till en gammal ladugård långt ut på landsbygden.

Nästa år kommer galleriet i Hellvi troligen att vara öppet en större del av sommaren. Planerna är ännu lösa, men Magnus Karlsson tänker sig en eller kanske två utställningar. Utöver det har galleriets konstnärer tillgång till gården året runt för både avkoppling och arbete.

I galleriet i Stockholm jobbar han med konstnärer och kunder på en mer permanent basis. I utställningen Pudelns Hjärna, var det bara en av sju konstnärer som Magnus hade jobbat med tidigare.

- Projektrummet i Hellvi är en kreativ ventil för verksamheten. Det ska vara öppet för infall och nya konstellationer. Kanske blir det inte bara renodlad bildkonst, utan även film, samtal, teater eller andra evenemang. Det får framtiden utvisa.

Gotland ger mervärden
Av 40 utställda verk i somras blev åtta sålda.

- Det kan låta lite, men galleriet i Stockholm är min primära verksamhet. Gotlandsprojektet skapar andra mervärden. Men självklart ska konsten säljas om vi och konstnärerna ska kunna leva på det.

Han tror att det är bra för den ordinarie verksamheten att vara aktiv på flera plan och även att det finns ett behov på Gotland av seriösa utställningar. Hans erfarenhet, efter att ha spenderat varje sommar på Gotland de senaste tio åren, är att flertalet konstutställnngar består av lättsamma och lättsålda verk.

- Utställningarna här görs inte med samma allvar som i Stockholm. Vi vill bedriva en seriös utställningsverksamhet här och inte bara skeppa över lite lättsålda saker från Stockholm.

Galleri Magnus Karlsson ingår sedan 2010 i Karlsson & Philipsson AB vilket även bland annat omfattar catering och kaféverksamhet.

Galleriet grundades 1990 i Västerås, flyttade 1997 till Stockholm och vidare 2005 till Fredsgatan 12. Sommaren 2011 öppnade projektrummet Hellvi Kännungs.

Utmärkelser: Galleri Magnus Karlsson fick 2011 titeln Årets Galleri för tredje gången i rad av tidningen Konstvärlden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!