Swedish Meats lockar uppfödare till Visbyslakteriet
Även om slakteriet i Visby hittills i år har slaktat mer nötdjur än planerat så finns en fara för anläggningens framtida existens.Det hävdar Mats Hallvede vid Swedish Meats. Visbyslakteriets kapacitet är betydligt större än dagens slaktmängder, och nu vill Swedish Meats locka till sig de gotländska uppfödare som i dag skickar sina djur till slakt på fastlandet.
Mot bakgrund av det finns ständigt en oro för framtiden vid anläggningen i Visby. Hittills i år har slakten av nötdjur överträffat budet med 340 djur, men även om man uppfyller årets uppsatta mål utnyttjas bara omkring hälften av slakteriets kapacitet.
Samtidigt ser Swedish Meats hur transporterna av djur till fastlandet ökar igen. Mats Hallvede är oförstående till varför djur som ska till slakt måste lämna ön. Frakten kostar pengar och djuren utsätts för onödig påfrestning. Dessutom hävdar han att Swedish Meats betalar bättre än vad slakteriet i Lammhult gör. Det är till Lammhult, nordväst om Växjö i Småland, som transporterna går.
Johan Gyllenhammar, som förmedlar djuren till Lammhult, tycker att Swedish Meats annons är provocerande.
- Bonden är suverän i sin roll. Det är han som avgör var han ska sälja sina djur, säger han.
Antalet transporter till fastlandet har ökat. Nu avgår en bil i veckan, 15-17 djur åt gången, till Lammhult.
- Vi är otroligt små i sammanhanget. Men vi är ändå med och räddar jordbruk på ön. Vi tar hit djur också, säger Johan Gyllenhammar.
Johan Gyllenhammar vill inte uttala som om vem som betalar bäst.
- Betalningen är en djungel, konstaterar han.
- Men de jag handlar med är nöjda. Annars skulle de ha valt någon annan.
Transporterna till Lammhult har tidigare kritiserats, bland annat för att man överskridit maxtiden åtta timmar. Johan Gyllenhammar hävdar, att man noterat kritiken och att man nu lastar på ett sådant sätt att man klarar transporten inom lagstadgad tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!