Statoil lägger ned i Klinte - och de bemannade mackarna på landet försvinner

När Statoil ser över sitt stationsnät i landet kommer många bemannade stationer att omvandlas till automatstationer. Statoil i Roma är en av dem.Och Statoil i Klintehamn lägger ned helt och hållet redan inom ett par månader.

Ekonomi, näringsliv & finans2008-01-16 04:00
Nu försvinner de sista bemannade Statoil-mackarna på den gotländska landsbygden.
I slutet av mars stänger Statoil sin bensinstation i Klintehamn. Tommy och Katrina Adsjö, som driver stationen, hade gärna velat fortsätta, men Statoil är beredd att bekosta de dyrbara ingrepp som måste göras för att stationen ska få fortsatt tillstånd. Cisternerna lever inte upp till dagens krav och därför löper bensinstationens tillstånd ut den 1 april.
- Dessutom ligger Statoil i Klintehamn mitt i samhället och så vill man inte ha det i dag. Inträffar det en brand så kan det gå illa, säger Peter Engman som är säljchef på Statoil.
Statoils nedläggning innebär att Klinteborna förlorar en kvällsservice.
- Det är bara vi som har öppet till 22 på kvällarna. Pressbyrån stänger klockan 20, berättar Tommy Adsjö.
Vad som kommer att finnas i den gamla macken framöver är ännu inte klart. Tommy och Katrina Adsjö kan tänka sig att starta annan verksamhet i lokalerna.

Var tredje försvinner
Nedläggningen av bensinstationen i Klintehamn är bara en av många förändringar inom Statoil i Sverige. Statoil tycker att de har för många stationer och kommer därför att omvandla 30 procent av de bemannade butikerna till automatstationer. Statoil i Roma är en av de stationer där Statoil lägger ned butiksdelen.
- Där planerar vi att göra om till automatstation i september eller oktober. Men exakt hur det blir är ännu inte klart. Vi kommer att föra en dialog med de köpmän som berörs, fortsätter Peter Engman.
Statoil i Roma ägs av Tomas Andersson. Han äger också fastigheten och skulle teoretiskt sett kunna knyta kontakt med någon annan bensinkedja, men det kommer han nog inte att göra.
- Det är dålig lönsamhet i branschen nuförtiden och det här är bara början. Statoil går i bräschen för en utveckling där andra kommer följa efter. Men det är tråkigt för nu har vi inte en enda bemannad Statoilmack kvar på den gotländska landsbygden. Det finns någon enstaka mack från annat bolag som fortfarande har bemanning, men det är nog bara en tidsfråga innan de försvinner. Det här innebär att de gamla som vill betala kontant måste åka in till Visby för att tanka, säger Tomas Andersson.
Tomas Andersson äger både macken och grannfastigheten, där han bland annat har försäljning av bilar. Det är möjligt att Tomas kommer att starta någon annan verksamhet i bensinstationen, men vad det i så fall skulle bli har han ännu inte bestämt sig för.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!