Inför onsdagens möte i regionstyrelsen hade ledningskontoret tagit fram förslag till yttrande som ska lämnas till länsstyrelsen. Efter vissa ändringar enades regionstyrelsen om ett yttrande som samtliga ledamöter ställer sig bakom.
– Vi har lite olika utgångspunkt i de olika partierna, men vi har kompromissat fram ett gemensamt yttrande. Vi tycker att hela processen är förkastlig och bör göras om, säger Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande.
Politikerna är framförallt kritiska till hur processen gått till. De anser att länsstyrelsen borde ha fört en längre och öppnare dialog med markägare och att en analys av alternativa områden borde ha bifogats. Det finns inga underlag som visar hur skyddet ska utformas för det nya Natura 2000-områdena.
– Dilemmat med det här förslaget är att man inte ser effekterna eftersom det inte finns någon bevarandeplan. Det kan bli väldigt kraftiga restriktioner i de här områdena. Det enda man kan se, om man ska vara krass, är att man inte kan fortsätta med kalkbryning som bolagen hade tänkt. Annars kan vi inte se vad det innebär, säger Eva Nypelius (C).
Regionstyrelsen påpekar i sitt yttrande att regionen prioriterar skyddet av grundvattnet och även är väl medveten om de stora naturvärden som finns på norra Gotland.
"Samtidigt ställs två riksintressen mot varandra i förslaget. Kalken är en resurs för såväl Gotland som hela landets industri. Region Gotland ser ytterst allvarligt på de begränsningar av framtida utvecklingsmöjligheter som förslaget kan innebära. Varken norra Gotland eller Gotland som helhet har råd att mista arbetstillfällen", skriver regionstyrelsen i yttrandet.
Regionstyrelsen anser att hela förslaget ska arbetas om i sin helhet och "att ett nytt förslag tas fram i ett brett samråd och ses i ett större sammanhang där vatten, miljö och höga naturvärden måste harmoniera med sysselsättning, över tid samt utveckling och tillväxt".
Björn Jansson och Eva Nypelius är mycket nöjd med att styrelsen lyckats enas om ett yttrande.
– Det är viktigt för Gotland, säger Björn Jansson.