Spaden i snön för fiber på Storsudret

Efter viss tvekan har nu fem socknar samt Burgsviks samhälle tagit det definitiva beslutet att gräva fram bredbandsfiber på Storsudret. Med ett lite annat upplägg än de sockenföreningar som gått före.

Idag togs de första spadtagen för fibersatsningen på Storsudret av Hans Nilsson, projektledare, Ove Alm, vd Skanova och Per-Åke Ekelöf, ordförande Storsudrets fiber AB.

Idag togs de första spadtagen för fibersatsningen på Storsudret av Hans Nilsson, projektledare, Ove Alm, vd Skanova och Per-Åke Ekelöf, ordförande Storsudrets fiber AB.

Foto: Tommy Söderlund

Ekonomi, näringsliv & finans2012-12-03 13:56

Idag gick den officiella starten för Storsudrets fibersatsning, där Fide, Öja, Hamra, Vamlingbo, Sundre och samhället Burgsvik ingår.

– Nu är det skarpt läge! Nu kör vi! säger Per-Åke Ekelöf, ordförande i Storsudrets fiber AB.

Han berättar att det framförallt är två skillnader mellan Storsudrets fiber jämfört med andra sockenföreningar. Dels har man valt att bilda ett aktiebolag, dels kommer man inte att binda upp sig till en operatör.

– Håller på att bilda ett avtal med Skanova om en öppen fiber, där man kan välja vilken operatör man vill, säger han.

Med öppen fiber menar han att varje fastighetsägare själv tecknar abonnemang med valfri operatör. Om man vill har telefon, bredband och tv eller bara något av dessa är också valfritt. De flesta andra socknar har valt Telias erbjudande med en paketlösning för telefoni, bredband och bredband, men det finns även andra opertörer på marknaden.

Varför väljer ni det här?

– Det var många första gången vi frågade som inte ville binda upp sig med Telia i tio år utan fritt kunna välja vilken operatör de vill, säger Per-Åke Ekelöf.

Detta innebär att bolaget förlorar 6 000 kronor (4 800 + moms) per ansluten fastighet som exempelvis Telia betalar ut till de föreningar som väljer att binda upp sig i tio år. Bidragen från regionen (2 000 kronorn per bebyggd fastighet) och länsstyrelsen (27 procent av den totala kostnaden) räknar man dock att få ta del av.

Många fritidshus

Många av de kustnära socknarna men stor andel fritidsfastigheter har av förklarliga skäl svårare att få folk att nappa på att binda upp sig med en operatör i tio år. Dessutom vill många ha säsongslösningar, eftersom man bara tillbringar par veckor till några månader i huset och därför inte vill betala för helåret. Av de cirka 780 fastighetsägare som anmält sitt intresse att vara med på Storsudret är cirka hälften fritidsboende.

Storsudret är stort i förhållande till antalet fastigheter, totalt 1 170 fastigheter, och sammanlagt kommer 18 mil att grävas för fiberkabel.

Jag har hört att ni inte tänker behålla nätet utan lämna över det till Skanova, stämmer det?

– Vi kommer att behålla nätet i minst sju år. Därefter kan de bli så att Skanova tar över, men det är inget som är klart. Men tanken finns, ja.

Regionen avsätter 2 000 kronor per bebyggd fastighet i stöd till de socknar som bygger fibernät. Summan gäller samtliga fastigheter oavsett hur många fastighetsägare som ansluter sig. Detta förutsätter att nätet förblir sockenägt. För Storsudrets fiber AB innebär det drygt 2,3 miljoner kronor som de går miste om ifall de inte behåller nätet i egen regi.

Anledningen är, enligt Anne Ståhl Moussa, att ett sockenägt fibernät ger spin off-effekter i det lokala näringslivet. Enligt de gotländska bredbandsstrategierna så ska socknarna äga sina egna nät.

– Men vi kan naturligtvis inte ställa kravet att socknen måste äga det för alltid. Jag ska träffa bolagen nästa vecka och vi kommer säkert att komma överens, säger Anne Ståhl Moussa.

Hon förtydligar att det inte får stå i något avtal att Skanova tar över efter en viss tid, utan att detta måste föregås av en förhandling.

– Jag tillhör den pragmatiska falangen. Det viktiga är att vi bygger bredband på landsbygden, eller hur? säger Anne Ståhl Moussa.

Mer info om bredbansstatsningen på Gotland: bredbandgotland.se

Storsudrets fiber AB: storsudretsfiber.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!