I höstas köpte familjen Bergbohm Skymnings gård i Fleringe. Det återstår en hel del arbete med att rusta upp gården.
– Till en början blir Skymnings ett bra bete, säger Carl-Johan Bergbohm, en av delägarna.
I Rute, där familjen bor och har en av sina tre gårdar, Sigfride, finns den stora lammverksamheten. I vad som är Sveriges största lammhus går just nu 700 tackor och lammungar. När vårlamningen är klar kommer det finnas runt tusen lammungar.
– Då har vi att göra, säger Johannes Bergbohm, 22 år, som driver lantbruket tillsammans med sin far Carl-Johan.
Men det är brorsonen, 18-åriga Kristofer Bergbohm, som tillsammans med Carl-Johan äger gårdarna, som nu är tre – Sigfride, Bjärs i Lärbro och Skymnings i Fleringe.
Möjlig flytt
Längre fram, när Johannes och Kristofer tar över lantbruket, kanske Carl-Johan och hans fru, Lilibet, flyttar till Skymnings.
– Många av våra lamm ska beta där då jorden passar bra för det, så det kan behöva en viss tillsyn, säger Carl-Johan.
Skymnings var tidigare en givet stopp för bussresenärer på Norra Gotland och närheten till Blå lagunen gör att det är många som tar den vägen på sommaren. De förra ägarna drev ett kafé och gårdsbutik. Carl-Johan och Lilibet har planer på att driva något liknande i framtiden. Men det blir först nästa sommar då mycket av upprustningen av gården återstår.
– Det ska bli fint igen, så mycket vet vi. Vi vill återskapa gården som den var förut, när de förrförra ägarna drev den. Folk vill att den verksamheten ska finnas, säger Carl-Johan.
Köpet av Skymnings gör det möjligt att driva lantbruket med stora lammbesättningar. På Sigfride har familjen även 50 mjölkkor, men det är lammen som är huvudsysslan.
– Jorden är inte jättebra häruppe på norr och det krävs stora arealer för att få lönsamhet, säger Carl-Johan.
Arvinge vid elva år
Kristofer har ägt halva gården sedan han var elva år. Då dog hans far (och Carl-Johans bror). Kristofer går sista året på Lövsta och har varit lantbrukare sedan hans far gick bort.
– Jag har vetat det här hela tiden, hur min framtid ska bli. Det är roligt med djurskötsel och maskiner, och skönt att ha både lamm och kor, säger Kristofer.
Johannes har i princip växt upp med lantbruk i modersmjölken. Han satt med i traktorn och plöjdesom två-åring och har jobbat på gården ända sedan han gick ut högstadiet.
– Jag kom in på gymnasiet, men jag är totalt insnöad på jordbruket.
Ingen av dem ser lantbruket som ett tvång, inte ens ett arbete i dess vanliga mening.
– Tycker man bara om det så känns det inte som ett jobb. Sen har vi tur eftersom hela familjen jobbar med det här, säger Carl-Johan.
Inom familjen
Hans bror, Lars, är anställd på gården och med viss hjälp av avbytare sköter familjen Bergbohm ruljansen själva. Och de kan vara lediga om de vill. Men frågan är om de vill det.
– Det är avkoppling för mig att köra med traktorn på åkern, säger Kristofer och skiner upp.
Under våren och fram till början av juli är det däremot vårbruk och ständig tillsyn av lamningen som gäller. Att vårbruket kommer sent i år på grund av det kyliga vädret är en lättnad. Den här soliga marsdagen har det varit flera lamningar under förmiddagen och bara under intervjun ser fyra nya lamm dagens ljus. Det är fullt av liv och rörelse i lammhuset i Sigfride. Det bästa med det här jobbet, är de tre lammbönderna ense om.