Skinnriket satsar på lära och export

Tre olika utbildningar och en önskan om att kunna exportera sina varor, det är vad Skinnriket Gotland har på gång just nu.

Foto: Petra Jonsson

Ekonomi, näringsliv & finans2009-11-01 13:35
Skinnriket Gotland är en nystartad ekonomisk förening som vill arbeta för att höja kvaliteten inom skinnbranschen. Medlemmarna är både producenter och hantverkare, men även privatpersoner. Sedan starten 2008 har 50-talet medlemmar anslutit sig och 23 av medlemmarna som har eget företag har påbörjat en utbildning som ska få dem att växa.

Lär sig om export
I maj fick de besked om pengar från Leader Gotland och genast körde de igång med kursen som ska få dem att lära sig hur man exporterar varor. Det är Svenska exportrådet som anordnar kursen Steps to export som består av nio träffar och många personliga samtal om att hitta sig själv som företagare.

Vill säkra arbeten
Just export är ett av två mål som Skinnriket Gotland har. De vill få ut de gotländska fårskinnen i världen och få in mer pengar i näringen. På så vis kan kanske arbeten säkras lokalt inom skinnbranschen.
Kompetensen finns redan på Gotland och man hoppas kunna utveckla den och den potential som finns inom lammskinnsområdet.

Utbildning - ett mål
Det andra målet är utbildning.
Föreningen vill få till en ettårig ren skinnsömnadsutbildning med inriktning på design. Till skillnad från liknande kurser som idag hålls på folkhögskolan i Hemse är tanken att denna bara ska jobba med skinn och inte några andra produkter. Utbildningen ska rikta sig till redan kunniga inom skinnsömnad, och alltså inte vara en nybörjarkurs.

Tre utbildningar
För att få till stånd en sådan utbildning får föreningen hjälp av GotKom, Gotlands Kompetenslyft, som söker pengar åt Skinnriket. Än så länge har de bara fått klartecken åt en förundersökning, men föreningen väntar slutgiltigt besked i november. Om planerna går i lås är tanken att utbildningen ska starta nästa höst.
En andra utbildning är planerad till i mars nästa år och är tänkt att den ska sträcka sig tre månader framåt. Den ska vara till för dem som inte är fullt så vana vid skinnsömnad. Här får föreningen hjälp av Mats Norrby vid Komvux som söker pengar åt projektet.
En tredje utbildning är redan klar vad gäller finansiering. Den är på två veckor och kommer att hållas redan i februari nästa år.

Värnar om kvalitet
Kjell Nilsson, ordförande i Skinnriket Gotland, säger att producenterna och hantverkarna är beroende av att turisterna kommer hit och köper varje år.
- Som det är nu säljer de riktigt fina gråskinnen från gotlandslammen slut i Sverige. Samtidigt kan man köpa billigare skinn lite överallt, och de finns i mängder, berättar Kjell som vill värna om kvaliteten.

Trend som håller i sig
- På Gotland får vi fram cirka 30 000 fina kvalitetsskinn per år och inte mer än 50 000 totalt i Sverige, fortsätter han.
Och man ser dem ju överallt. I barnvagnar, som sätesvärmare i gamla bilar och hemma på golvet med en hund eller katt liggandes ovanpå. För att inte tala om möbeltillverkarna där fårskinn används som exklusiva inslag.
- Trenden med fårskinn har hållit i sig i 15 år nu och jag tror att det alltid kommer att vara populärt med gråskinn, säger Kjell Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!