För det åtta månader långa räkenskapsår som avslutas redovisar Gotlandsbolaget en vinst på 271 miljoner kronor. Av den vinsten kommer 108 miljoner kronor från tvisten med Rikstrafiken, där utslaget i skiljedomen gick i rederiets favör.
Aktieägarna kan - förutom vinsten - glädja sig åt att aktiekursen fortsatt uppåt, från 635 till 650 kronor. Däremot får de inte någon större del av vinsten. Utdelningen per aktie höjdes visserligen med 35 öre till 2,75 kronor, men av de 271 miljonerna får aktieägarna bara dela på 7,6 miljoner kronor. Det är långt ifrån det krav, att 20-30 procent av vinsten bör delas ut, som Gunnar Ek från Aktiespararna brukar plädera för på stämman.
Bättre utdelning fick ledamöterna i bolagsstyrelsen, vars arvoden höjs med 50000 kronor till 200000 kronor. Men å andra sidan var det fem år sedan förra höjningen.
Ingen debatt utan Ek
Gunnar Ek, som brukar vara flitig i debatten på stämmorna, fanns inte med i år. (Han valde istället flygbolaget Fly Me, vars extra bolagsstämma i går i sista stund ställdes in). Gunnar Eks frånvaro bidrog till att stämman blev ovanligt kort. Aktieägarna representerades i år av Leo Gillholm, som ställde två frågor som han sedan inte följde upp.
Den första gällde pågående upphandling av gotlandstrafiken. Gotlandsbolagets vd Jan-Erik Rosengren upprepade, att han är ganska säker på att Gotlandsbolaget är enda rederi som förhandlar med Rikstrafiken.
- Rikstrafiken verkar inte ha någon större brådska. Vi har haft några möten, men det här är inte någon process vi styr över. Vårt anbud är bindande till årsskiftet, påpekade han.
Styrelseordförande Jan-Eric Nilsson tog tillfället i akt att propagera för den lösning gotlandstrafiken har i dag. Alternativen, bland annat långsammare färjor och en fastlandshamn, är så dåligt analyserade att få ser att det finns allvarligt negativa följder.
- Vi kommer att engagera oss hårt för att behålla dagens modell, som det finns en unik politisk enighet om på Gotland, sade han.
Leo Gillholms andra fråga gällde bolagets finansiella mål, som han tyckte var lite diffusa.
- Vi ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Vinsten ligger på en tillfredsställande nivå nu, var Jan-Erik Rosengrens svar.
Öland en förlustaffär
Någon vinst på Ölandstrafiken räknar Gotlandsbolaget inte med i år, avslöjade Jan-Erik Rosengren. Trafiken, som startar till midsommar och pågår in i augusti, kommer att gå med förlust. Gotlandsbolaget och Borgholms kommun är redan överens om hur underskottet ska täckas.
Bolagsstämman blev oväntat kort. När mötesordföranden Björn Wolrath slog klubban i bordet för sista gången var Wisby strands kök långt ifrån klar med lunchen - fläskfilé med rostade kantareller. I all hast fick man ropa tillbaka gitarristen Christer Dahlström, som spelat i foajén när aktieägarna kom till kongresshallen. Stämman avslutades med musik av John Dowland, Francisco Tarrega och Evert Taube - ett tecken på att det mesta verkar vara ljuv musik för Gotlandsbolaget just nu.