Rekordmånga vill ha rättelse hos kronofogden
I Visby finns Kronofogdemyndighetens mest uppmärksammade enhet - den dit alla ansökningar om att bli struken ur kronofogdens register sänds. I år har man redan fått in över 4800 ansökningar.De flesta får avslag. Bland dem som fått nej finns den svenske astronauten Christer Fuglesang.
Rättare. Kristina Algesten är en av 13 personer som arbetar vid Kronofogdemyndighetens rättelseenhet i Visby. Verksamheten startade i juli förra året.Foto: Tobias Wallström
Foto: Tobias Wallström
Förra veckan vaknade även kvällstidningarna, då man upptäckte att Christer Fuglesang är en av dem som begärt rättelse.
För Christer Fuglesang gällde det trängselavgift. Han körde en utlandsregistrerad bil genom en betalstation i Stockholm 2006. Utlandsregistrerade bilar är undantagna från avgiften, men Skatteverket begärde felaktigt att få betalt.
Avgiften blev aldrig betald och Christer Fuglesang hamnade hos fogden. Trots att Skatteverket erkänt sitt fel har inte kronofogden tagit bort Fuglesang ur sitt register. Tvisten mellan kronofogden och Christer Fuglesang har nu nått kammarrätten.
Bara var femte får rätt
Bara var femte som begär rättelse hos kronofogden stryks ur registret. Svårigheten att få rättelse beror på kraven i personuppgiftslagen, PUL.
Kronfogdens register är även myndighetens diarium. Lagen kräver att man i efterhand måste kunna se alla förändringar i diariet, även om uppgifterna hamnat där på felaktiga grunder.
Kronofogdemyndigheten har själv begärt en lagändring så att det blir lättare att göra rättelser. I den gamla datalagen fanns en möjlighet att rätta en "missvisande" uppgift. Den möjligheten försvann när PUL tillkom 1998.
I debatten i riksdagen i våras hoppades finansminister Anders Borg på en snar lösning. I väntan på den fortsätter man att följa gällande lagar. Sedan rättelseenhetens start i Visby 1 juli 2007 har 447 av dem som fått avslag på begäran om rättelse överklagat sina beslut till länsrätten på Gotland. Hittills har rätten avgjort 333 ärenden. Enheten för rättelser har 13 anställda och finns i skattehuset på gamla A7-området. Under förra året fick man in 2433 ansökningar. Den siffran har redan passerats i år. Fram till november i år hade man fått in 4814 ansökningar. Det innebär att man redan slagit rekord med bred marginal.
- Årets uppgång kan delvis förklaras av att Vägverket felaktigt påfört ägare till EU-mopeder skyltavgift. Vägverket begärde själv rättelse och för oss innebar det drygt 900 extra ärenden under april och maj, förklarar Stefan Pettersson som är chef för Kronofogdemyndighetens kontor i Visby.
Klarar tiderna
Trots den ökande mängden ärenden håller kontoret tiderna. 85 procent av ärendena ska vara klara inom tre månader.
Avdelningen för rättelser har inte behövt någon personalförstärkning. Det har däremot Visbykontorets avdelning för summarisk process gjort. Avdelningen fastställer otvistiga betalningsanspråk. Sedan starten förra året har man utökat med tre personer och är nu 43 anställda.
- Kronofogdemyndigheten får fler och fler ärenden. De ökar regelmässigt med 5-7 procent per år, säger Stefan Pettersson.
Räkningar för mobil, fast telefon och internet är fortfarande vanligast. men på senare tid har sms-lånen bidragit att fler hamnar hos kronofogden.
- Kreditsamhället har slagit igenom, samtidigt som räkningar ska betalas allt snabbare. Förut kunde man ha 60 dagar på sig, nu får man kanske 10-15, säger Stefan Pettersson.
Första halvåret i år hade antalet ansökningar om betalningsförelägganden ökat med 40000 hos kronofogden, och man tippade då att det under hela året skulle komma in över 900000 ansökningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!