Prisas för Wisby Ost

Under ett och ett halvt Är har den lilla butiken vid Wallérs plats förgyllt gotlÀnningarnas myskvÀllar. Nu prisas familjen Gustafsson av nÀtverket Kulinariska Gotland för sitt arbete med Wisby Ost.

Prisbelönta. Hela familjen Gustafsson prisades för sina insatser för GotlĂ€ndsk matkultur. Frida, Hanna, Ann-Marie och Anders Gustafsson. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM

Prisbelönta. Hela familjen Gustafsson prisades för sina insatser för GotlĂ€ndsk matkultur. Frida, Hanna, Ann-Marie och Anders Gustafsson. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM

Foto: Tobias Wallström

Ekonomi, nÀringsliv & finans2007-12-05 04:00
Familjen Gustafsson tilldelades i gÄr Kulinariska Gotlands pris för frÀmjande av gotlÀndsk matkultur Är 2007. Motiveringen lyder "För att med stor passion och kunskap om ostar frÄn Gotland och hela vÀrlden gett gotlÀnningarna tillgÄng till ett stort sortiment av fantastisk kvalitet."
- Det kÀnns helt fantastiskt att som fastlÀnning fÄ pris för att ha frÀmjat den gotlÀndska matkulturen, sÀger Anders Gustafsson.
Att starta butiken var Anders Gustafssons idé. Som inflyttad flygtekniker hade han tröttnat ordentligt pÄ att hela tiden behöva pendla till fastlandet för att jobba. NÀr sedan Hemköp 2002 tog bort sin manuella disk bestÀmde sig den ostintresserade familjen. De skulle satsa pÄ en egen butik i Visby Innerstad.
Fem Är senare Ängrar de sig inte.
- Den sociala biten av av jobbet Àr sÄ himla rolig, sÀger Anders Gustafsson, som dock fortfarande delar sin tid mellan ostbutiken och arbetet som flygtekniker.
För ett och ett halvt Är sedan slog Wisby Ost upp portarna för första gÄngen. Med ett imponerande sortiment av ostar med tillbehör, personlig service och kunnig personal erbjuder de ett lockande alternativ till stormarknadens tristess. Och kunderna som hittar dit verkar bara blir fler och fler.
- Det kÀnns som att dagskassan ökar hela tiden. Jag vet inte var det kommer att sluta, men vi har en del idéer för framtiden. Det saknas ju fortfarande en gotlÀndsk hÄrdost till exempel.
NÀtverket Kulinariska Gotland bestÄr i dag av Ätta gotlÀndska krogar med kvalitet och omtanke som ledord. Priset "FrÀmjande av gotlÀndsk matkultur" instiftades Är 2000. HÀr Àr alla pristagare:
2000: Tina Oldenburg och Paul Bergström
2001: Stora Tollby GÄrd, Ann och Sten Wickström
2002: Katthammarsviks Rökeri, Kjell-Arne Jacobsson
2003: HÀftings GÄrdsmejeri Hangvar, Maria Uhlén och Eric Gardell
2004: Tommy Lundberg
2005: GotlÀndska tryffeln, Christina Wedén
2006: Labans kvarn, Laban Bergström
2007: Wisby Ost, Familjen Gustafsson
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!