Från småskalighet till full blom - att växa i egen takt, heter det senast genomförda projektet.
- Vi har som mål att vara ett lite mindre nätverk, säger Irene Ahlkvist, sekreterare i föreningen.
Affärsutveckling
Palma är både ett nätverk och en ideell förening. Nätverket kom till efter Almis projekt Alma - affärsutveckling för kvinnor, som hölls under 2006-2007. Ett år senare bildades även den ideella föreningen Palma.
- Det kan vara ganska ensamt som egen företagare, därför tycker vi det är viktigt att träffas och byta erfarenheter under lite mer sociala former, och utifrån ett mer vardagligt företagarperspektiv. Hur gör andra kvinnor för att få ihop livspusslet? säger Katarina Blom, ordförande i föreningen.
Palma består av en brokig skara företagare. Här finns både trädgårdsföretagare och butiksinnehavare, företag inom hälso- och sjukvårdsbranschen samt skönhetsföretag.
I det senaste projektet bestod ett delmål av att hitta nya så kallade plantor, eller kvinnor som är i startgroparna med sitt företag.
Invandrarkvinnor
Det visade sig vara svårt eftersom två andra liknande nätverk hade samma mål. Palma bestämde sig då för att inrikta sig mot en målgrupp som ofta befinner sig utanför systemet, nämligen kvinnor med invandrarbakgrund.
Palma har skapat kontakt med kvinnor som läser Komvuxkursen SFI, svenska för invandrare, och planerar att fortsätta ha kontinuerliga möten med den här målgruppen.
- Vi har fått med oss en kvinna, och vi har flera på gång, men som vill plugga färdigt först, berättar Irene Ahlkvist och fortsätter:
- Det här nätverket tror jag kan tillföra bitar för invandrare som offentligheten inte kan, och ur ett mer mänskligt perspektiv. Vi vet ju själva hur krångligt det kan vara med all byråkrati. Ta bara det här med att fylla i blanketter. Det är ju krångligt även för en svenskfödd. Hur är det egentligen att vara kvinna och egen företagare i Sverige?
Irene och Katarina berättar att det handlar om inklusion, snarare än integration som systemet hittills byggt på. Att de här kvinnorna inte bara ska få finnas till, utan även få medverka.
Rätt i tiden
Deras tankesätt ligger rätt i tiden. Den 1 december genomförde regeringen en förändring i integrationspolitiken som innebär att så kallade etableringslotsar ska vägleda nyanlända flyktingar snabbare in i samhället och arbetslivet.
Integrationsministern Erik Ullenhag (fp) ser förändringen som ett brott med den gamla omhändertagandementaliteten, när ansvaret för nyanlända flyktingar flyttas från socialtjänsten till arbetsförmedlingen. Etableringslotsarna kan vara olika typer av aktörer som till exempel frivilligorganisationer eller bemanningsföretag.