Öns producenter tvekar

Icas satsning ”Smak på lokalt” har turnerat land och rike runt för att hitta guldkornen bland de lokala producenterna. Från Icas håll ser man gärna att fler av de små producenterna hänger på, men transporterna får de stå för själva.

Ekonomi, näringsliv & finans2008-05-12 14:03

Efter en landsomfattande turné med besök på 12 orter, som avslutades i Luleå den 15 april, har drygt 40 leverantörer engagerats runt om i landet. Målet är 50 och på Gotland har tre hittills skrivit kontrakt.
 
– Vi har träffat närmare 500 leverantörer under resan runt Sverige. Vi har ännu flera ansökningar som har kommit in som vi inte hunnit titta på ännu­, säger Kicki Nilsson som är projektledare för ”Smak på lokalt” på Ica.
 
Projektet kommer att fortsätta under resten av året och Kicki Nilsson är säker på att målet, att knyta 50 lokala leverantörer till Ica, kommer att uppnås. Hon berättar också att det finns en rad leverantörer som redan levererar direkt till de lokala Ica-butikerna.
 
Nya leverantörer
– Fördelen med ”Torget” är att det är ett effektivt och säkert sätt att leverera och hitta leverantörer, säger Kicki Nilsson.
 
Torget är Icas intranät där de lokala producenterna marknadsför sig och sina produkter. Handlarna kan utan mellanhänder skriva kontrakt med enskilda leverantörer och endast de producenter som godkänts av Ica finns med på Torget.
 
Hittills har tre gotländska producenter anslutits: Ejmunds gårdskött, Labans kvarn och Eskelunds hembageri.
 
– Jag skulle gärna se fler av de små producenterna, till exempel på ostsidan, säger Kicki Nilsson.
 
Hon förklarar att Torget är en möjlighet för småskaliga producenter att sprida sina produkter i landet. Det finns inga krav på att leverera till ett visst antal butiker eller visst område. Däremot är det en fördel att kunna leverera till Stockholm eftersom kunderna där är intresserade av det som är genuint, vare sig det är gotländskt eller norrländskt.
 
Väljer område själv
– Vilket leveransområde man vill ha är upp till varje leverantör så länge man löser transporterna själv. På sikt är det tänkt att man ska kunna växa och bli lagerlagd centralt, om man vill det, förklarar Kicki Nilsson.
 
Kicki Nilsson berättar att osttillverkaren Stafva var med vid besöket på Gotland i februari, men att företaget inte kände sig redo att skriva kontrakt.
 
– Jag har full förståelse för det. Man behöver ha en viss volym för att vara med. Det kan slå fel om butikerna frågar efter en produkt och producenten inte kan leverera.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!