Nya sorters majs erövrar Gotland
Aphrodite, Destiny, Isberi, Revolver. Karaktärerna i en actionfilm? Knappast. Hög som hus och med kolvar av guld gör majsen ett korståg över Gotland.
Foto:
- Egentligen är det inget nytt. Min pappa odlade majs redan på 60-talet, säger Lars Nyström.
Tillsammans med dottern och svärsonen driver han gården, vilket innebär mjölkkor och majsodling, men även skötsel av andras majsodlingar.
- Men det var inte enkelt då, jag minns när vi hackade majsen med dåliga maskiner. Sen handlar det ju om sorter också. Nu är det en helt annan sak, säger Lars Nyström.
När sockerbruket lades ner i Roma var det många bönder som gick miste om ett bra foder. Den energirika HP-massan som framställs från sockerbetan var ett perfekt kombinationsfoder till mjölkkor och nötkreatur.
- Då blev man tvungen att hitta något annat. Alternativet att frakta från Skåne är allt för dyrt, säger Göran Qviberg, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.
- Det finns många fördelar med majs. Bland annat är sorten väldigt torktålig, vilket gör att man verkligen kan resurshålla med markerna.
"Ökar otroligt varje år"
Vi är med när ett tjugotal lantbrukare träffar foderexperter, växtodlingsrådgivare och majsspecialister under en särskild majsdag på Lars Nyströms gård. Det är torrt och varmt i luften - något som dagens gröda gillar.
- I år odlas det cirka 2 000 hektar majs på Gotland och i fjol hade vi 1 700 hektar. Det ökar otroligt varje år. Jag skulle vilja säga att Gotland är ett av de bättre områdena för majsodling. Varmt klimat och milda höstar, säger Stefan Pettersson från Lantmännen.
- Om vi ska se till framtiden och de klimatförändringar som det talas om så tror jag att majsen kommer att gynnas ytterligare.
Varje del av ön är representerad. Även om odlandet har exploderat de senaste tio åren så finns det fortfarande många frågetecken att reda ut.
Fredrik Sjöblom från Stenkyrka bekräftar Göran Qvibergs ord.
- Majsen växer bra på jordar som man knappt kan använda till något annat.
- Problemet är att hålla ogräset borta, så det är inte lätt för dem som har ett ekologiskt bruk, fyller Bo-Inge Sjöblom i.
Far och son Sjöblom har odlat majs sedan 1996. Mycket har hänt sedan dess. Ständigt utvecklas det nya sorter som kräver andra tekniker och förhållanden.
- Nu tycker jag att vi kan så senare och att de mognar tidigare, konstaterar Fredrik Sjöblom.
Tio centimeter per dag
Majsen är som känsligast i början. Samlas det ogräs så samlas det fukt och då finns det risk för att skotten fryser. De bekämpningsmedel som används måste sättas in vid exakt rätt tidpunkt annars skadas själva plantan.
- Men har den väl kommit igång så kan man nästan se hur den växer. Säkert tio centimeter om dagen när det är som bäst, säger Fredrik Sjöblom.
Truppen vandrar ut mot fälten och slukas snart av de höga växterna.
Ute vid Hulte har det testats 39 olika sorter under året. För att kunna utröna vilka sorter som passar bäst i respektive område finns identiska odlingar i Halland, Skåne och på Öland.
Under växtsäsongen tas flera prover för att mäta plantans kemiska uppbyggnad av proteiner, stärkelse och energi. Dessutom görs kontroller av själva växten: höjd, antal kolvar, blad och rotbildning.
- Det finns hur många sorter som helst att pröva. Flera är dock väldigt lika, säger Hans Thorell, Lantmännens majsexpert, som tagit sig ända från Skåne föra att guida i majsdjungeln.
De sorter som odlas i Sverige har ofta sitt ursprung i södra Europa och Holland. Där finns de stora växtförädlingsföretagen.
Gruppen stannar vid en avdelning högre plantor.
- Här har vi Aphrodite. Det här är den överlägset högsta sorten på Gotland. Bra i utfodringssammanhang när man vill ha mycket kolv, säger Hans Thorell.
Vid ensileringen hackas hela plantan och varje beståndsdel har sitt värde. I själva kornen hittar man energi och stärkelse, i plantan finns fibrer.
- Majsen funkar bra att kombinera med vall som innehåller lusern. Den är mycket proteinrik men har inte lika mycket energi som majsen, säger Göran Qviberg.
Att få ihop en den perfekta foderstaten är en hel vetenskap. Det gäller att skörda vid rätt tidpunkt för att ensileringen ska bli bra och ge så mycket näring som möjligt.
Majsdjungel
När de 39 sorterna betats av stannar Hans Thorell upp för frågor. Det är tyst några sekunder, sedan kommer samma spörsmål från två håll:
- Vilken sort är bäst?!
- Ja, det är inte lätt att säga...
Även experten själv verkar ha gått bort sig i majsdjungeln.
När skörden vid Hulte är analyserad får vi kanske svar på vilken sort som blir Gotlands King of Corn...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!