Nu rullar Rikstrafikens tidtabell för Gotlandstrafiken
Torsdagen den 15 september är ett viktigt datum för de rederier som vill vara med i upphandlingen av Gotlandstrafiken. Senast den dagen ska rederierna ha ansökt om att få lämna anbud.I april eller maj nästa år räknar Rikstrafiken med att meddela vem som får uppdraget.
Om Destination Gotland inte utnyttjar optionen ska anbuden vara inlämnade senast den 31 januari 2006. Rikstrafiken räknar med att klara av förhandlingarna under vårvintern och att styrelsen redan i april ska kunna ge besked om tilldelning. Ett upphandlingskontrakt ska vara klart i maj och trafikstarten sker den 1 januari 2008.
Om Destination Gotland vill fortsätta med trafiken även under 2008 förlängs anbudstiden - men bara med en månad. Den 28 februari 2006 ska anbuden vara inne. Rikstrafikens styrelse fattar sitt beslut om tilldelning i maj och upphandlingskontraktet ska vara klart i juni 2006 - två och ett halvt år innan rederiet kan starta trafiken. Trafikstart sker 1 januari 2009.
Rederierna har haft några månader på sig att förbereda en ansökan. I början av april utannonserades inbjudan att lämna anbud både nationellt och internationellt.
Förfrågningsunderlag
Efter den 15 september kommer Rikstrafiken att bedöma vilka sökande som anses kvalificerade. Dessa kommer under oktober att få ett detaljerat förfrågningsunderlag. Innan förfrågningsunderlaget skickas ut kommer Rikstrafiken att träffa företrädare för myndigheter och näringsliv på Gotland. Det mötet hålls i Visby den 16 september, då frågor om bland annat turlista och priser tas upp.
Rikstrafikens styrelse fastslog i juni några principer som ska gälla för trafiken. Nynäshamn och Oskarshamn ska vara fastlandshamnar och turlistan ska bestämmas gemensamt av operatören och företrädare för olika gotländska intressenter. Boende på Gotland ska ha reducerat pris och längdmetertaxan subventioneras.
I samma principbeslut angavs också, att det förfrågningsunderlag som tas fram ska vara så "öppet" att det ger möjlighet att bedriva trafik med en kombination av långsamgående och snabba färjor.
Rikstrafiken tänker sig ett avtal som gäller sex år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!