Det var när Henrik Westerlund skulle köpa gotländsk kalvlever för att göra leverpastej till Rosengårdens julbord, som han fick nog. Han tog kontakt med Gotlands Slagteri och bad om att få köpa fem kilo gotländsk kalvlever, men fick kalla handen.
– Allt kött måste gå via Svenskt butikskött i Stockholm, berättar han.
I praktiken innebär det att köttet från Gotlands Slagteri, som säljs som gotländskt kött på restaurang, först skickas för paketering hos Svenskt butikskött i Årsta i Stockholm och sedan vidare till de olika grossister som butikerna köper av. Där märks köttet om och sen skickas det tillbaka till Gotland. De gotländska butikerna köper direkt av Svenskt butikskött, så mellanledet hos grossisten försvinner, men varorna måste ändå upp på fastlandet innan det kommer tillbaka till ön.
– Det skriker i hela kroppen att det här är fel, säger Henrik Westerlund.
Thomas Östlund, vd på Gotlands Slagteri, bekräftar att det är så här det fungerar. Han säger att det inte vore ekonomiskt försvarbart att göra på något annat sätt.
– I dagsläget har vi inte ekonomi att få det att fungera, 95 procent av vårt kött säljs på fastlandet, säger han.
Henrik Westerlund säger att han har försökt handla av Gothemsgården för att få gotländskt kött, men de har för liten produktion för att kunna garantera de mängder kött, som Rosengården behöver. Dessutom menar han att Gotlands Slagteri har skrivit kontrakt med alla stora gårdar på Gotland om att de inte får leverera till något annat slakteri.
– Det gör det omöjligt om någon vill starta ett mindre slakteri. Det finns bara smågårdar kvar och det räcker inte, säger Henrik Westerlund.
Han säger att han vill servera mat gjord på gotländska råvaror, men han tycker att vitsen med närproducerat går förlorad om varorna först måste åka hundratals mil.
– Om man in hjärtat och själen vet att köttet är en miljöbov så känns det inte bra. Skulle man tänka miljövänligt så hade det vara bättre att köpa från Estland eller Polen – då är det i alla fall bara en resa, säger han.
Han önskar att det fanns något sätt att köpa närproducerat kött, eftersom han vet att gästerna efterfrågar det och gärna betalar lite mer för det.
Thomas Östlund säger att han förstår Henrik Westerlund.
– Vi önskar att vi kunde direktleverera till restaurangerna, men det går inte, säger han.