När Arlachefen började klockan tre
Göran Nährström jobbade på gamla mejeriet i Visby innan det lades ned. Han har varit mejerist sedan 1980 och har själv varit med och producerat både konsumtionsmjölk, smör, ost och torrmjölk. I dag sitter han som platschef på Arla Foods på Skarphäll i Visby och tänker på svunna tider.
Foto: Petra Jonsson
- Det var den lyckligaste tiden i mitt arbetsliv. Jag vet, det låter helt galet. Börja klockan tre på morgonen. Men det var flera tillfällen då jag var på väg hem efter jobbet som jag önskade att jag var på väg till jobbet i stället, berättar Göran Nährström.
Han förstod inte då varför han kände som han gjorde, men nu efteråt tror han att han vet.
- Jag var först på plats och jag var ensam. Jag kunde själv påverka resultatet och jag var viktig. Det var upp till mig att allt blev klart i tid. Det var jag som höll koll på rätta temperaturer och tider och det var jag som skar kniven genom den koagulerade mjölken och bestämde när ostmassan skulle skäras i mindre bitar. Dessutom höll jag koll uppe från bryggan. Lite hierarkiskt så där.
I dag har han inte exakt samma känsla, men han har fortfarande koll.
Mjölkpulver huvudsaken
Efter att mejeriet i Stånga lades ned byggde Arla ut mejeriet på Skarphäll i Visby med ytterligare en torkanläggning. I dag är det mejeriets huvudsakliga uppgift - att tillverka mjölkpulver som sedan säljs över hela världen.
Det är bara en mindre del av den gotländska mjölken som blir vår egen dricksmjölk. All mjölk som kommer till anläggningen i Visby kommer från våra egna mjölkgårdar på Gotland, inklusive den ekologiska.
- Tidigare var det så att den förpackade ekologiska mellanmjölken togs från fastlandet. När sedan bland annat skolorna på Gotland gick över till ekologisk mellanmjölk så blev det lite mer volym, och sedan några år förpackas och produceras den ekologiska mellanmjölken på Gotland.
- Fast gotlänningarna är bland de sämsta i landet på att köpa ekologiska mjölkprodukter, berättar Göran Nährström.
Kanske har det sin förklaring i att vi tycker att den gotländska vanliga mjölken känns lika miljövänlig och nära som den ekologiska.
Mejeriets kapacitet är 150 miljoner kilo mjölk per år, och 2009 vägde man in 139,5 miljoner kilo mjölk.
- Det har varit lite lägre mjölkinvägning i slutet av 2009 och början av 2010 än tidigare år, men det finns med i vår budget. Jag vet att flera gårdar har byggt ut men inte än kunnat fylla sina ladugårdar, så jag tror att vi snart kommer ifatt. Vi vill gärna ligga på 140 miljoner kilo per år för att få en bra ekonomi och beläggning på anläggningen, säger Göran Nährström.
Av de nästan 140 miljoner kilo mjölk som kommer in varje år blir endast cirka 8,6 miljoner konsumtionsmjölk i form av standard-, mellan- och minimjölk, vanlig fil och 1-liters grädde.
7,3 miljoner liter var ekologisk mjölk. Den används till vår egen ekologiska mellanmjölk, som bara blir runt 580 000 liter per år, och 3 370 000 blir till ekologisk A-fil som säljs på Gotland men mest till fastlandet. Den resterande ekologiska mjölken går in i den konventionella mjölken och torkas till pulver.
Av mjölken får man också fram 9 miljoner kilo kärngrädde som blev cirka 4,2 miljoner kilo smör i fjol.
Från riv till kork
På mejeriet i Visby håller en ny maskin på att köras in. Det är nämligen så att de gamla brikförpackningarna - som man måste riva av kanten på - ska bytas ut mot skruvkork, eller så kallad Gable top. Just nu kör man in den på A-filen, men vecka 22 är det tänkt att alla förpackningar ska bytas till skruvkork.
I och med den nya maskinen kommer mejeriet i Visby att börja producera vanlig grädde i småförpackningar, och dessutom smaksatt fil.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!