Den svenska mjölknäringen blöder och situationen för många av landets producenter är kritisk. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, ser allvarligt på händelseutvecklingen. På måndagen besökte organisationens förbundsordförande Helena Jonsson Gotland.
– I mina ögon pågår det tre kriser samtidigt, varav man delar två med sina kollegor i hela Europa. Den första handlar om handelssanktionerna mot Ryssland och den andra om överskottet på världsmarknaden som påverkar priserna oproportionerligt mycket, säger hon och fortsätter:
– Den tredje krisen gäller de stora merkostnaderna som exempelvis beteskravet och det faktum att vi har den högsta dieselskatten i hela Europa.
Anna Törnfelt, regionordförande för LRF Gotland, berättar att antalet mjölkbönder minskat drastiskt på Gotland de senaste åren. I dag finns omkring 200 leverantörer.
– När jag flyttade hit, vilket är drygt 20 år sedan, så var antalet ungefär 650, säger hon.
Du som träffar många av mjölkbönderna på ön, känner du av någon oro för framtiden?
– Absolut. Det är många som i längden inte kommer att klara av situationen som den ser ut i dag.
Helena Jonsson säger att LRF jobbar hårt för att förändra situationen för mjölkbönderna.
– En sak har vi lyckats med redan, och det är att införa en statlig lånegaranti. Det är en positiv signal. Det vi jobbar hårt med nu är att få in åtgärder i regeringens höstbudget.
Trots den rådande krisen samt faktumet att allt fler mjölkbönder lever på ruinens brant tror Helena Jonsson på den svenska mjölkproduktionen.
– Jag tror framtiden är väldigt god, och det finns stora möjligheter. Jag ser redan en förändring i konsumenternas attityd som kan bli viktig framöver. De är lite mer medvetna än för bara några år sedan, säger Helena Jonsson, och får medhåll av Anna Törnfelt.
– Jag tror definitivt på mjölknäringen här på ön. Den är lite av ryggraden i det gotländska maskineriet.