Lanserar gotländskt brännvin

Gotlands bryggeri AB i Visby lanserar ett brännvin kryddat med gotländska örter.- Med det här har en stor dröm gått i uppfyllelse, säger vd:n och bryggmästaren Johan Spendrup.

Gotlands bittar. För första gången lanseras en gotländsk amaro. Bakom satsningen står formgivaren Mark Ingelse, örtexperten Kjell Nordberg, samt Gotlands bryggeri AB:s Jan Bertholdsson och Johan Spendrup. Foto: Rolf Jönsson

Gotlands bittar. För första gången lanseras en gotländsk amaro. Bakom satsningen står formgivaren Mark Ingelse, örtexperten Kjell Nordberg, samt Gotlands bryggeri AB:s Jan Bertholdsson och Johan Spendrup. Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Ekonomi, näringsliv & finans2009-09-17 04:00
Nu lanseras för första gången i modern tid ett gotländskt brännvin. Drycken har tagits fram i samarbete mellan branschkunniga gotlänningar och Gotlands bryggeri AB. "Gotlands bittar" är av typen amaro, vilket är italienska för just bitter eller besk. Det är första gången en dryck av den här typen lanseras i Sverige.
- Vi känner oss otroligt stolta. Samtidigt har vi haft otroligt roligt längs vägen, det har varit som en tomteverkstad där alla gjort allt, berättar Jan Bertholdsson, Gotlands bryggeri AB.
När Kjell Nordberg, med erfarenhet av krogbranschen och intresse för örtkryddning av brännvin kopplades in tog projektet ett rejält kliv framåt.
- Jag har alltid haft ett intresse av att utveckla kryddningen av brännvin. När kemin mellan oss stämde tvekande jag inte på att vara med, säger han.

Gotländska örter
Efter ett års gemensamt arbete, då även tillsammans med experter i Tyskland, satt grundreceptet som det skulle. Och det råder ingen tvekan om att det är en gotländsk dryck det handlar om. Ett 30-tal örter från ön används som smaksättare i amaron.
- Hjärtans fröjd, gullviva, munkrenfana och hagtorn är några av de tongivande ingredienserna. För att få den rätta smaken får örterna dra i drycken i två månader, berättar Johan Spendrup.
Även huvudingrediensen, spriten, framställs på Gotland. Det genom att "slattarna" från öltillverkningen i bryggeriet på S:t Hansgatan återanvänds när den omvandlas till alkohol. Tappningen och innan det lagring på ekfat, görs i samarbete med Lauri Pappinen på Gute vingård i Hablingbo.
Gotlands bryggeri AB är ett fristående aktiebolag i Spendrupskoncernen som tidigare jobbat inriktat på ölframställning. Nu är planen även att tillverka 10 000 flaskor "Gotlands bittar" årligen.
I oktober kommer drycken att finnas tillgängligt på restauranger, och från och med november kommer drycken att finnas bland Systembolagets beställningssortiment. Det kommer även att bli lansering på ett urval av krogar i Stockholm och under vintern i fjällvärlden.
Intresset har varit stort för den nya gotländska satsningen. Inte minst bland Visbykrögarna.
- Alla här har velat vara först, så därför kommer vi redan på nu på fredag att köra ut vår amaro till krogarna i Visby, berättar Jan Bertholdsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!