Kurs i handel med spannmål
Var du nöjd med ditt spannmålspris i höstas? Så lyder LRFs seminarieserie där handel, priser och förväntningar står i fokus.
Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Global marknad
- Jag tror att vi börjar inse vikten av det här nu med tanke på de sista årens svängningar. Marknaden är mer global, och har de dålig skörd i Australien så märks det på priset på vete här hemma, säger Jan Ekdahl, företagscoach vid LRF på Gotland, och ordförande i den styrgrupp som tagit fram utbildningsprogrammet.
- För att kunna driva handel med sitt spannmål krävs en ökad kunskap om marknadens möjligheter och villkor, men även risker. Det är en av våra uppgifter som intresseorganisation att tillhandahålla kunskap i aktuella frågor fortsätter Jan Ekdahl.
Med hjälp av länsstyrelsens medel för betodlarnas diversifiering har man kunnat erbjuda de här utbildningsdagarna kostnadsfritt till öns före detta betodlare. Seminarierna är öppna även för andra intresserade och i dag är det 75 anmälda deltagare, vilket Jan Ekdahl är väldigt nöjd med.
Viktig kunskap
- Det är väldigt positivt att LRF tar initiativet till den här utbildningen säger Torbjörn Kotz, lantbrukare i Vall, och medlem i styrgruppen för LRFs utbildningsprojekt.
- Det känns som att det är dags att vi själva försöker ta ett starkare grepp kring handeln med våra produkter. Mitt eget företag var till stor del uppbyggt på sockerbetsodlingen och maskintjänster kring den. Därför känns det viktigt att få mer kunskap inom spannmålsmarknaden och de möjligheter det kan ge mig i stället. För mig är det värdefullt att kunna minska riskerna i mitt företag genom att prissäkra det jag producerar, säger han enligt ett pressmeddelande från LRF.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!