Svenska Spel har, enligt dem själva, mer än 18 000 fans på Facebook. Naturligtvis kan folk kolla sin Facebook på kvällar och helger, men utvecklingen i samhället går allt mer mot att kommunicera i realtid. Det ska gå snabbt och man ska nå den man söker när andan faller på, annars tappar man intresset. Är man inte där när någon knackar på så är man snart passé.
Sunt förnuft
Inom Svenska Spel ska privat användande "i princip ske på egen tid även om det sunda förnuftet också måste få råda". Destination Gotland har också tilltro till att personalen inte missbrukar möjligheten att använda internet under arbetstid. Andra företag svarar mer rakt på sak att det inte är tillåtet.
Henrik Svensson på Sweprod Graphics tror inte på att ha en policy som förbjuder användning av internet för privat bruk under arbetstid, eftersom ett förbud bara flyttar användandet till mobiltelefonerna istället.
- Att förbjuda inbjuder också till en vilja att "bryta regler och göra revolt", särskilt för de yngre anställda, svarar Henrik Svensson i enkäten.
- Vi förutsätter att denna typ av aktiviteter sker i samband med rast. Skulle vi upptäcka att någon konsekvent twittrar eller skriver på Facebook så finns det utrymme för mer arbetsuppgifter, fortsätter han.
Mobilen går bra
En av de tillfrågade svarar att det är okej att använda sin mobiltelefon och att sms:a under arbetstid. I övrigt ska arbetstiden användas till att arbeta.
Tre av de nio företag som svarat på vår enkät har i dag en policy för användning av sociala medier. Två av nio har diskuterat frågan inom ledningen.
Att uttrycka sig negativt om företaget eller sin arbetsgivare är allvarligt, även om vissa företag uttrycker sig ganska försiktigt om vilka påföljder man kan tänkas ta till. Några påpekar att det är viktigt att personalen känner att de kan vara kritiska, men att kritiken ska hanteras internt.
Två av nio har inte tagit ställning till frågan, tre av nio nämner avsked som enda lösningen om en medarbetare för fram kritik i det offentliga rummet. Resterande ger inget absolut svar om påföljd utan för en mer nyanserad diskussion där varje situation måste hanteras individuellt.
- I sociala medier bygger dessutom närvaron på transparens och ärlighet vilket rimligen innebär ett visst mått av kritik/självkritik om vi som bolag och enskilda medarbetare ska uppfattas som trovärdiga. Däremot förväntas en medarbetare vara lojal mot företaget och inte offentligt kritisera andra medarbetare eller andra delar av verksamheten där man inte själv arbetar, svarar Johan Tisell, presschef på Svenska Spel.
På rätt sätt
Också Ulf Ahlquist, vd på Destination Gotland, har förståelse för att det framkommer kritik inom företaget, men vill att eventuell kritik i första hand ska hanteras "i rätt forum och i demokratisk anda".
- Det skulle givetvis kunna hända. Eftersom vi är ett stort företag med många medarbetare, så ligger det i sakens natur att det kan riktas kritik mot företaget från enskilda medarbetare, svarar Ulf Ahlquist i enkäten.
- Är det negativ kritik mot företaget och han eller hon inte har vågat ta detta med ansvarig, facket eller närmaste chef, men vågar skriva det på Facebook så bör företaget och den anställde gå skilda vägar. Än så länge har vi dock bara haft positiva kommentarer på Facebook, vad vi vet, och värdet av att personalen skriver positivt om företaget är enormt, svarar Henrik Svensson på Sweprod Graphics.
De personer som uttalar sig i artikeln har tillfrågats och givit sitt medgivande till att bli citerade.