Rebeca Gajardo Àr egenföretagare och driver Debbies silver jewlery i Visby.
- Jag hade det vÀldigt lugnt i Chile. Det var inga problem. Jag hade jobbat som revisor i mÄnga Är, men det blev trÄkigt, sÄ jag sökte spÀnning nÄgon annanstans, sÀger Rebeca Gajardo, 44 Är, gift med tvÄ barn och som kom till Gotland för nio Är sedan i augusti.
TrÄkigt framför datorn
Hon sÀger att tiden gÄtt fort. NÀr hon ser tillbaka pÄ livet i Chile förstÄr hon hur trÄkigt hon hade det framför datorn med en massa siffror. I dag stormtrivs hon som smyckesförsÀljare och egenföretagare.
NÀstan omgÄende kom Rebeca Gajardo in i arbetslivet, efter att först ha lÀrt sig lite svenska. Första anstÀllningen var som personlig assistent.
- Det var inte helt lÀtt i början med sprÄket, men jobbet som personlig assistent hjÀlpte mig in i det svenska samhÀllet och snabbade pÄ sprÄkinlÀrningen, berÀttar hon.
I dag driver hon butiken Debbies silver jewelry, eller Visby silvergrotta som den ocksÄ kallas, pÄ Adelsgatan i Visby, dÀr hon sÀljer silversmycken. Butiken har en öppen ingÄng till grannaffÀren, Visby fashion and bags, som drivs av Karin Pettersson. Dessutom delar Rebeca Gajardo butikslokal och samarbetar med en tredje företagarkvinna - Susanna Skoglund, som driver Hillside.
- "Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjÀlper varandra", sÀger Rebeca Gajardo. Hon har lÀst boken med samma titel av Lisa Marklund, fast citatet kommer ursprungligen frÄn Madeleine Albright, USA:s första kvinnliga utrikesminister.
Kvinnlig ambassadör
Rebeca Gajardo Àr en av TillvÀxtverkets utsedda ambassadörer för kvinnliga företagare, och hon Àr ocksÄ med i nÀtverket Palma, som du kan lÀsa mer om i den hÀr tidningen.
Hon gillar det Palma gör för andra företagande kvinnor, och ser medlemskapet som en stor fördel i arbetet med att bygga upp det sÄ viktiga kontaktnÀtet.
Hennes första kontakt med det egna företagandet fick hon frÄn Stora torget i Visby. DÀr fanns mÄnga andra med invandrarbakgrund som kunde dela med sig av sin erfarenhet, och det var dÀr hon bestÀmde sig för att starta eget.
Till en början köpte hon fÀrdiga smycken frÄn butik i Mexico, men efter hand har hon hittat egna smyckestillverkare som ger bÀttre ekonomi och frihet att till exempel bestÀmma sin egen design.
- PÄ torget var det trevligt för jag trÀffade sÄ mÄnga mÀnniskor, och det var egentligen först dÀr som mitt intresse för smycken började.
InternetförsÀljningen har kommit igÄng och hon tycker att affÀrerna gÄr bra. Framför allt Àr det kul att emellanÄt fÄ designa egna smycken.
- NÄgon sÄdan designerutbildning har jag inte. Men vadÄ? Kreativitet har man ju ÀndÄ!
Ăven om hon sjĂ€lv inte haft nĂ„gra problem med att starta eget, sĂ„ har hon förstĂ„else för att det kan vara tufft för nyblivna svenskar.
- Skatteverket var sÄ trevliga och hjÀlpsamma sÄ det var aldrig nÄgot problem, sÀger Rebeca Gajardo, som sÄ klart hade ett litet försprÄng i och med sin bakgrund som revisor.
Viktig att kunna sprÄket
Hon har pluggat bÄde SFI (svenska för invandrare) och SAS (svenska som andra sprÄk) men har ocksÄ lÀst lite juridik och ekonomi pÄ Lernia. SprÄket Àr den viktigaste faktorn för att snabbt kunna komma ut i samhÀllet, sÀger Rebeca Gajardo.
- Har du vÀl lÀrt dig sprÄket sÄ kan du komma ut i arbetslivet och dessutom pÄverka samhÀllet, fortsÀtter hon. SÄ regeringens förÀndring av den svenska integrationspolitiken som snabbare ska fÄ flyktingar att lÀra sig svenska och pÄ sÄ sÀtt Àven snabbare komma ut i arbete, passar Rebeca Gajardo bra.