Kraftig försämring på öns arbetsmarknad
Antalet nyanmälda platser minskar, färre får jobb och fler har någon form av aktivitetsstöd.Läget på den gotländska arbetsmarknaden är på väg att försämras, men ännu är arbetslösheten låg på ön.
Antalet övergångar från Arbetsförmedlingen till arbete minskade markkant. Under augusti påbörjade 175 av samtliga inskrivna någon form av arbete - en nedgång på ett år med drygt 100.
Cirka 450 gotlänningar (totalt 1,2 procent av befolkningen mellan 16-64 år) deltog under augusti i program med aktivitetsstöd. Det är en ökning på ett år med cirka 160. Den största gruppen med aktivitetsstöd är deltagarna i jobb- och utvecklingsgarantin.
Nedgången på arbetsmarknaden sker från en hög nivå. Sett till det senaste året är Gotland det län där arbetslösheten minskat mest, 1,0 procent. Trots den vikande arbetsmarknaden sjunker antalet arbetslösa fortfarande.
Knappt 1 000 personer (2,5 procent av befolkningen mellan 16-64 år) var inskrivna som arbetslösa vid länets arbetsförmedling i slutet av augusti. Detta innebär en minskning på ett år med 375 personer.
Arbetslösheten fördelar sig jämt mellan män och kvinnor på Gotland - i augusti var 459 män och 463 kvinnor utan arbete.
Den senaste tidens goda arbetsmarknad har särskilt påverkat långtidsarbetslösheten.
- Den har sjunkit kraftigt och vi har i princip inga långtidsarbetslösa ungdomar. Dock är det så att de lediga platserna minskar och antalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska program ökar. Samtidigt vet vi att det finns behov av både ny- och ersättningsrekryteringar hos de gotländska företagen. Vi behöver därför bli ännu bättre i vår uppsökande verksamhet och fortsätta att stärka våra kontakter med arbetsgivarna nu när arbetsmarknaden blir kärvare, säger Arbetsförmedlingens chef Tina Ersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!