Juridisk inledning på Spelakademin
Juridiken stod i fokus när den fjortonde Spelakademin inleddes i går. Deltagarna fick inblick i två viktiga utredningar om svensk och internationell spellagstiftning - men inga klara besked om hur de kommer att påverka spelmarknaden.Men troligen blir förändringarna framöver små. Det svenska monopolet cementerades av regeringsrätten redan i fjol.
Nu talar mycket för att utredningen blir försenad, eftersom han vill ta del av och analysera den utredning av alla EU-ländernas spelmarknader, som Swiss Institute of Comparative Law gör på uppdrag åt EU-kommissionen.
Flexibel monopolsyn
I går möttes Jan Francke och Eleanor Cashin-Ritaine från Swiss Institute under öppningsdagen av Spelakademien på Strand Hotell. Båda kunde berätta hur otroligt omfattande utredningar av juridik kring spelmarknader kan bli.
Utredningen som institutet gör, visar att de flesta av EU:s 25 medlemsländer har reglerade spelmarknader. Sverige är ett av länderna med monopol. EG-rätten har dock en flexibel syn på monopol, påpekade Cashin-Ritaine.
Exempelvis kan minskat spelberoende och andra sociala argument vara tillräckliga motiv för ett monopol. Att bara använda monopolet för att berika statskassan, är dock inte godtagbart.
Institutet ska överlämna sin utredning - på 1 200 sidor - till EU-kommissionen i början av oktober.
Vad händer sedan?
- EU-kommissionen har beställt rapporten för att kunna överblicka marknaden. Kommissionen kommer att ta ställning om det behövs några insatser. För närvarande finns inget direktiv på gång, sade Eleanor Cashin-Ritaine.
Svensk lag redan prövad
Det svenska spelmonopolet vann en stor seger i oktober förra året, då regeringsrätten slog fast att svensk spellag inte strider mot EG-rätten. De sociala skälen väger tyngre än den fria etableringsrätten, enligt domen.
Ändå är en översyn av lotterilagen på gång. Direktiven till utredaren Jan Francke är dock att nuvarande politik ska ligga fast och den reglerade marknaden bestå.
Enligt Jan Francke var det på ett hår att spelmonopolet klarade sig i regeringsrätten. Främst var det den aggressiva marknadsföring som Svenska Spel och ATG bedriver, som gick stick i stäv med de sociala motivet att vilja begränsa spelberoendet.
Efter domen har Svenska Spel dragit ner sin marknadsföring med 20 procent. Francke utesluter inte att hans utredning kan innehålla regler för hur aggressiv marknadsföringen får vara.
Monopolföretagen har dessutom begärt att få höja taket för spelvinster, även det något som är svårt att förena med sociala argument. I ett delbetänkande tidigare i år sade Jan Francke, att en höjning av vinsterna inte är möjlig, med tanke på hur det skulle påverka spelberoendet.
Idrotten vill ha stöd
Vid Spelakademin representeras Riksidrottsförbundet av nyvalda ordföranden Karin Mattsson och riksidrottschef Mikael Santoft. De ville förstås veta vad man kan göra åt spelen via internet och mobiltelefoner. De omsätter årligen sex miljarder i Sverige, pengar som passerar förbi både statskassan och idrottsrörelsen.
Svaret från Jan Francke blev, att det är mycket svårt att begränsa den sortens spel. Internetföretagen växer kraftigt, inte minst genom pokerspelets uppsving, men verksamheten bedrivs från utlandet och är svår att begränsa med hjälp av svensk lagstiftning.
Inte heller från Swiss Institute of Comparative Law och EU kan idrottsrörelsen vänta sig stöd. I uppdraget att utreda den europeiska spelmarknaden har internetspelen inte ingått.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!