Johan Spendrup på besök i bryggeriets "lekstuga"
Tio år efter starten av Wisby Bryggeri får kanske Johan Spendrup - som var ansvarig för bryggeriets uppbyggnad - äntligen sitt namn på en öletikett.I går provsmakades Johans English Brown Ale och inbjudna mat- och dryckesjournalister nickade belåtet åt den knäckiga och ganska syrliga smaken.
Det är verkligen ett litet bryggeri. Av Spendrups 1 100 anställda finns två i Visby. Produktionen i Visby är en droppe i Spendrups totala produktion - 3 000 hektoliter av totalt 1,5 miljoner hektoliter. Tillverkningen är knappast ekonomiskt lönsamt, men Johan Spendrup tycker att bryggeriet har andra uppgifter som motiverar den småskaliga verksamheten.
- Det är här vi utvecklar nya sorter. Inom Spendrups kallar vi Visby för bryggmästarens lekstuga. Vi åker ut i världen och hämtar inspiration och sedan kommer vi hit och prövar. Det är bara fantasin som begränsar oss, säger han.
Här bryggdes Iskällardricka
Om fantasin från resorna tryter kan man hämta ny från de gamla etiketter som pryder väggen intill kopparpannorna. A L Wedin drev bryggeri i lokalen fram till 1909 och hans gamla etiketter har hittats i Länsmuseets gömmor. A L Wedin gjorde förutom Bockbier och Bayerskt även Äpple-öl och Iskällardricka. Vad det sistnämnda är vet ingen, men enligt etiketten så är innehållet "icke 2 procent alkohol".
Det är inte bara nya produkter som utvecklas. Tillgången på råvaror varierar år från år och man måste hitta lämpliga ersättningsprodukter när brist uppstår. Som efter sommaren 2003, då humleskörden i Tjeckien regnade bort.
Sedan 1997 är Magnus Tedenmyr bryggmästare i Visby. Johan Spendrup har med åren blivit chefbryggmästare inom Spendrup. Han har sitt kontor vid Vårbybryggeriet utanför Stockholm, men besöker regelbundet Gotland för att experimentera med jäst, malt och humle. Tillsammans har de tagit fram den brown ale som är den 27:e eller 28:e provbrygden som producerats i Visby.
- Magnus har valt humlen. Det är tre brittiska sorter. Jag har valt malt. Det är svensk pilsnermalt blandat med bayersk, berättar Johan Spendrup.
Ölet har en krusbärsarom och en ganska torr men knäckig smak. Alkoholhalten är 4,8 volymprocent.
- Visby har perfekt vatten för att brygga mörka öl, tycker Johan Spendrup.
Provbrygderna testas kontinuerligt på några krogar i Visby. Erfarenheten efter tio år är att gotlänningarna duger mycket bra som testpanel. Det som öborna gillar tycker ölkonsumenter i allmänhet om.
Sommartid säljs största delen, 85 procent, på Gotland. Under resten av året är situationen den omvända, då säljs merparten på fastlandet. Lite mer än halva produktionen tappas på flaska.
- Bryggeriet i Visby var inte ett fulländat bryggeri förrän för två år sedan, då vi investerade i ny utrustning för tappning på flaska. Ursprungligen var bryggeriet inte tänkt för flaskproduktion, berättar Johan Spendrup.
Kanske öl för butikerna
Med den nya utrustningen öppnas möjligheten att återigen satsa på öl för livsmedelsaffärerna. Wisby Bryggeri tillverkade tidigare Munköl, med en styrka på 3,5 volymprocent och därmed godkänt för livsmedelsaffärerna.
- Det finns en marknad för den sortens öl, så det är inte omöjligt att vi återkommer, säger Johan Spendrup.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!