Inte bara en snilleblixt
Det har varit några arbetsamma år sedan Anna-Karin Bergius blev tilldelad en tredjeplats för sin uppfinning av stiftelsen SKAPA.
Tid. Så här kan en hjälpfunktion se ut för den som använder sig av Comais program.
Foto: Foto: Paula Zielinski
Vet behovet
Anna-Karin har en bakgrund inom vården och kände att det fanns ett behov för något slags stöd i mobiltelefonen för exempelvis barn med diabetes, personer med adhd, aspergers syndrom eller de med förvärvade hjärnskador. Hon var före sin tid och något liknande fanns inte på marknaden, vilket ledde till en tredjeplats i den prestigefyllda uppfinnartävlingen inom SKAPA-stiftelsen.
Tekniskt företag
Hon säger själv att hon inte är en tekniker på något sätt, men företaget hon driver är ett teknikföretag. Det är Anna-Karin som kommer på idén och sedan tar hon hjälp utifrån för att förverkliga den.
Underlättar vardagen
Sedan starten har Anna-Karin tagit fram två produkter, eller program, som används i mobiltelefonen och som underlättar vardagen för personer med speciella behov. Den första produkten, Memo, hjälper användaren att med bild, text och ljud komma ihåg saker han eller hon ska göra, som exempelvis ta medicinen, göra läxorna eller diska. Samtidigt kan en anhörig på distans både lägga in uppgifter och kolla av att användaren gjort det den ska.
Mindre tjat
Det underlättar exempelvis för oroliga föräldrar som inte behöver ringa och påminna hela tiden.
- Det funkar som en tjatförminskare som en av våra användare en gång sa, berättar Anna-Karin.
Den andra produkten, Chrono Comai, som lanserades nu i september är ett tidshjälpmedel för dem som har svårt att uppskatta tid.
Tagit tid
Precis som äldre kan få rullator genom vården så kan personer med speciella behov få de här hjälpmedlen installerade i sin mobiltelefon.
- Det är den stora utmaningen för alla företagare tror jag, att ta idén och få den till att bli en kommersiell produkt. Det har tagit fem år att etablera sig, och nu börjar marknaden bli redo för mina produkter, säger Anna-Karin.
Liten konkurrens
Hon har ständigt nya idéer men vet att det inte är helt lätt att förverkliga dem. Hennes vision är dock att vara marknadsledande inom det här segmentet.
Någon direkt konkurrens har hon inte än, berättar hon. Det finns liknande saker för handdatorer, men inte för mobiltelefoner.
Tekniska museet i Stockholm har uppmärksammat Anna-Karins uppfinningar, och hennes produkter finns därför med i utställningen Kvinnors uppfinningar som är på turné just nu.
Nyckeln till framgång tror Anna-Karin är att omge sig av riktigt kompetenta människor. Så har det i alla fall varit för henne.
Ingen kvackare
Hon sökte själv upp Kaj Mickos, professor i innovation vid Mälardalens Högskola, och bad honom bli hennes mentor. Senare har hon omgett sig av duktiga människor som kan föra hennes företag framåt, istället för att hon ska sitta och kvacka, som Anna-Karin uttrycker det.
- Efter en trög inledning känner jag att det finns ett stort intresse för det jag gör, och jag ser att det här är framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!