"Höga oljekostnader inte hela sanningen"

Efter årsskiftet blir färjebiljetten för en gotländsk familj 46 procent dyrare än i dag. Det dyraste någonsin, sedan Gotlandsrabatten infördes 1972.
För en fastlandsfamilj hamnar priset på en nivå som inte överträffats sedan 1950-talet.
Det visar en ny undersökning från Företagarna Gotland, som menar orsaken är ett dåligt avtal, inte höga oljepriser.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-09-20 06:00
Undersökningen omfattar åren 1960 till och med 2005 och en prognos för 2006, med de av Rikstrafiken föreslagna prishöjningarna.
Exemplet är en tur- och returbiljett för personbil, två vuxna och två barn mellan Nynäshamn och Visby.
Åren före 2003 ingår en insideshytt på ena turen med en femtimmarsfärja, efter det vilstol i aktersalong på snabbfärja.
Företagarna konstaterar att det inte är helt enkelt att göra en korrekt prisjämförelse. Under årens lopp har det exempelvis funnits olika båtar, hög- och lågsäsong, lågpris på helger samt skilda prissättningar mellan den södra och den norra linjen.
År 1992 ser man en tydlig kostnadsminskning, eftersom det var då momsen på resor sänktes. Från och med i år är priset dessutom lägre om man bokar via internet.
Man tror dock att det angivna exemplet kan ge en rättvis bild av prisutvecklingen de senaste 45 åren. De historiska priserna har räknats om till 2005 års prisnivå, enligt konsumentprisindex.
Fram till i år har gotlännings- respektive fastlänningspriserna följt en jämn utveckling. Gotlandspriset har motsvarat 1980 års nivåer, medan de högre fastlandspriserna sedan 2001 har dragit iväg markant.

Inte bara olja
Enligt Företagarnas analys för 2006 kommer en typisk gotlandsfamilj då att få betala 46 procent mer, 1 711 i stället för dagens 1 172 kronor, vilket endast tangeras av 1991 års priser.
En fastlandsfamilj får betala 23 procent mer, 3 330 kronor i stället för 2 714 kronor.
- Rikstrafiken räknar med att trafiken kommer att minska med 160 000 resenärer. Detta innebär att resandevolymen återgår till den volym vi hade 2001, att vi "förlorar" fem år, skriver FR.
- Höjda oljekostnader anförs som skäl till prisökningarna. Det kan omöjligt vara hela sanningen.
Trafikkostnaderna består av mycket mer än olja, konstaterar FR och menar att prisökningarna, om de enbart vore oljerelaterade, borde vara omkring tio procent.
- Vår slutsats är att prishöjningarna och trafikminskningarna till största delen har att göra med att Rikstrafiken tidigare träffat ett dåligt avtal med Destination Gotland, än att oljepriserna nu går upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!