Här finns plats för fler

Det finns fortfarande gott om plats i den gamla fabriksbyggnaden där Trelleborg Sigma hade tillverkning fram till juni 2010.

företagshotell. Den gamla gummifabriken i Hemse har fått nya hyresgäster. Restaurang O"vrira, som  öppnade i maj i den gamla personalmatsalen, var ett av de första företagen som flyttade in.

företagshotell. Den gamla gummifabriken i Hemse har fått nya hyresgäster. Restaurang O"vrira, som öppnade i maj i den gamla personalmatsalen, var ett av de första företagen som flyttade in.

Foto: Mona Staflin

Ekonomi, näringsliv & finans2011-11-10 00:00

Det går trögt att fylla den 3 600 kvadratmeter stora fabriks- och kontorsytan med hyresgäster.

Många intresserade
Georg Thomasson är en av tolv delägare och ansvarar för fastighetsskötseln. Han förklarar att ägargruppen, tillika styrelsen, har ett stort kontaktnät och att många hör av sig och är intresserade. Tyvärr leder det inte så ofta till skrivet kontrakt.

- Jag tror ett problem är att man inte kan se framför sig hur det kommer att se ut när det är klart. Hade vi haft råd så hade vi kunnat renovera lite redan innan, säger Georg Thomasson.

Mohammed Yousef, som öppnade restaurangen O’vrira i maj i år, tvekade däremot inte. Restaurangen är inrymd i den del som var gummifabrikens matsal och vetter ut mot den stora parkeringen. (Läs mer om restaurangen här intill.)

Bortsett från restaurangen är det ödsligt i fabriken. Förutom Georg Thomasson är det inga människor i lokalerna just den här dagen. Han visar runt bland lager och tomma hallar. I en del har arbetet just påbörjats att bygga ett kontor till städföretaget Städspecialisten som snart ska flytta in.

- Helst skulle man få hit något stort företag som hyr halva byggnaden och så småföretag för resten. Då skulle det bli lite liv och rörelse, säger Georg Thomasson.

Bland hyresgästerna finns också LRF Konsult och Region Gotland som hyr varsitt kontor. Det pågår diskussioner med fler företag, men det vill man inte gå ut med innan kontrakt är skrivna. Det misstaget har de gjort förr.

Motgångar
Exempelvis var det inledningsvis tal om att Labans kvarn skulle starta knäckebrödstillverkning där, men det blev aldrig av. Senare hade man förhoppning om att Bilprovningen skulle flytta in, men det stupade i sista stund på för låg takhöjd och verksamheten hamnade istället i Stånga.

Georg Thomasson och Svante Bendelin, lantbrukare och en av delägarna, ser ändå positivt på framtiden. Det tar tid att fylla lokalerna, det har man haft med i beräkningen. Ekonomiskt står de relativt stadigt i och med antalet delägare. Även om man helst ser att fler företag flyttar in med kontor eller tillverkning har man i dag ett antal hyresgäster som hyr lagerutrymme, exempelvis Hemse skog och maskin, Gotlandssnus och ett flertal husbilsägare.

- Huset blir nästan fullt till vintern, med alla husvagnar och husbilar. De tar vi in så länge vi har plats, det är bättre än ingenting, säger Svante Bendelin, som förklarar att man nästan klarar av att hålla budgeten redan nu.

Lättillgängligt
Georg Thomasson tror att ett problem med att locka hyresgäster är att det redan finns många lediga lokaler just nu och att Visby är mer attraktivt än Hemse. Samtidigt har Hemsefabriken den fördelen att den är lättillgänglig med en stor parkering.

- Det är lätt att ta hit en långtradare, det kan vara ett stort problem i Visby, säger Georg Thomasson.

Han skulle gärna se att någon butik flyttade in, och längre in i hallarna en plåtslagare, en glasmästare och en snickare, kanske.

- Då skulle man bara behöva åka till ett ställe för att få tag på allt man behöver.

Gemensam kaffehörna
Han ser lite ensam ut när han går genom de folktomma hallarna och den sociala gemenskapen är något Georg Thomasson talar varmt om. Han önskar sig mer liv och rörelse för nu är det lite för lugnt, förklarar han.

- Det finns många småföretagare ute i socknarna och risken är att man tröttnar när man alltid är ensam och inte har råd att anställa. En gemensam kaffehörna kan skapa många idéer.


Hemsefabriken togs över av den nya ägargruppen den 2 augusti 2010. Innan dess hade Trelleborg Sigma gummitillverkning i fastigheten som omfattar cirka 3 600 kvadratmeter fabriks- och kontorsyta.

Ägargruppen består i dag av 12 personer: Svante och Åsa Bendelin, ekobönder i Hemse, Lars Holm, vd för Gotlands gummifabrik, Kjell Norrby, ordförande i Sudrets hockey och egen företagare, Kjell Hedin, anställd vid Trelleborgs IPS i Havdhem, Björn Jansson, sommarboende i Sproge och politiker, Gunnar Hoffman, delägare i Sudrets redovisningsbyrå, Georg Thomasson, före detta jordbruksföretagare, Lennart Blom, Sudrets Näringslivsutveckling, Anders Gäfvert, Gäfvert & Co Produktion AB i Öja, Östen Rohnström, Hemse VVS och Ulf Pettersson, Halldings Handels i Hemse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!