Gotländskt kött till USA

En ombyggnad av Scans slakteri i Visby skulle ge gotländskt kött en ny marknad i USA.  Frågan, som varit vilande sedan styckningen lades ner i april, diskuteras av Scans ledning i dag.

Ekonomi, näringsliv & finans2007-08-22 04:00
För att klara de amerikanska kraven krävs en mer strikt hantering så att slakten av nöt och gris håll helt åtskiljda. I slakteriet i Visby krävs nybyggnad av väggar och ändringar av rangeringen.- Det blir rätt omfattande, konstaterar slakteriets platschef Kurt Hallbom, som inte vill berätta vad arbetet beräknas kosta.Efter en ombyggnad skulle slakteriet i Visby kunna leverera kött för styckning till Scans anläggning i Kristianstad, som i nuläget är den enda Scananläggning som uppfyller de amerikanska kraven. En ny marknad skulle öppna sig för gotländskt kött.- Det gäller inte bara USA, fler andra länder tillämpar de amerikanska kraven. Japan och Ryssland bland annat, säger Kurt Hallbom.Men jakten på nya marknader är - för Visbyslakteriets del - inte avgörande för överlevnaden. Sedan april styckas inte gris- och nötkött i Visby, men den förändringen har inte påverkat slakten negativt. Klarar budget
- Nej, vi kommer att klara den budgeterade årsvolymen för nöt, gris och lamm, säger Kurt Hallbom.Det innebär att ett 60-tal slaktare har sysselsättning, plus ytterligare 5-6 som har jobb med lammslakten ända fram till jul.Några av dem som slutade i april har sommarjobbat på slakteriet, och för närvarande går nio styckare en utbildning till slaktare.Däremot har Scan inte lyckats hitta några nya hyresgäster till de lediga lokaler som finns i slakteriet på Österby,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!