Gotländska betodlingen hotas av världspolitiken
- Vad man kan konstatera är att världspolitiken även påverkar Gotland när det gäller sockerproduktionen. Men jag tror inte att vi som odlar betor i Sverige drabbas hårdast. Vi har en lägre kvot som lyfts ut än övriga länder i Europa.Det säger Roland Rodebjer, som är Gotlands representant i Sveriges betodlares centralförening och fram till i våras Gotlands betodlarordförande.
- Det är ju brassarna som vill åt den europeiska marknaden. Men sedan får vi se vad det blir av detta. Det är inte säkert att EU vill samma sak. Konsekvenserna kan dock bli att EU pressas att leverera mindre. Vi har redan ett förslag på en ny marknadsordning i EU. Så det här utslaget från WTO-panelen gör ju det inte bättre, säger Roland Rodebjer.
Konsekvenserna kan bli att som värst så kan en tredjedel av EU:s totala produktion på cirka 20 miljoner ton hotas av WTO-panelens utslag. I ett uttalande på centralföreningens hemsida så skriver föreningens ordförande Otto von Arnold att "SBC är mycket förvånad över panelens utslag och beklagar djupt den praxis som man nu genom detta utslag etablerar".
Sänkta kvoter
EU-kommissionen föreslog den 14 juli förra året, oberoende utslaget i WTO-panelen, att man skulle sänka kvoten på 2,8 miljoner ton.
Dessutom kan trycket på EU:s produktion öka ytterligare p g a kvantiteter som kommer in från de fattigaste länderna.
- För den svenska betodlingen kan Panelens utslag betyda kvotsänkningar utöver Kommissionens mycket allvarliga förslag. Vi ser att lönsamheten i den redan hårt drabbade lantbrukssektorn försvagas ytterligare, säger Otto von Arnold.
- Vidare beklagar vi att man bortsett från att de klagande länderna själva, som är de dominerande exportörerna av socker till världsmarknaden, använder sig av mer eller mindre dolda stöd till sin sockerproduktion. De tre klagande länderna står för cirka 60 procent av världsmarknaden vilken skall jämföras med EU:s 7 procent. SBC anser att EU i kommande saker och WTO-förhandlingar måste rätta till den uppkomna obalansen, säger Otto von Arnold.
Den 9-10 maj kommer för övrigt Sveriges betodlares centralförening på besök på Gotland.
Mer stöd till Gotland?
Sockerbetsodlingen diskuterades nyligen också i riksdagen. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist sa bland annat angående den redan föreslagna prissänkningen av sockerbetorna att " betodlingen i Sverige är en av de mest lönsamma grödorna och var så redan innan EU-medlemskapet då priset steg med 40 procent".
- Den kompensation som föreslås komma att utgå är generös med tanke på detta. Svensk betodling bedöms av både kommissionen och i svenska analyser kunna fortleva, dock något reducerad, sa Ann-Christin Nykvist.
- Detta med något reducerad produktion handlar bland annat om produktionen på en ö, Gotland, där man redan i dag har vissa svårigheter genom transportkostnaderna. där finns i dag ett miljöstöd. Det är klart att vi framöver får fundera på vad som kan behövas för att stötta den gotländska odlingen av sockerbetor, sa Ann-Christin Nykvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!