Gotland högt rankat bland landets företagarkommuner

Gotland återfinns på en hedrande 24:e plats om man tar ett genomsnitt för de två år som rankingen i projektet Årets företagarkommun har pågått. Öns företag utvecklades även under 2004 bättre än genomsnittet för hela landet. Men utvecklingen är samtidigt inte lika bra som vid förra årets undersökning.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-10-05 06:00
- Gotland är också bra på att starta nya företag. Ser man till detta så hamnar Gotland på 38:e plats., säger Dan Löfgren, Företagarnas regionchef på Gotland.
Gotland fortsätter alltså att ligga bra till när det gäller företagandet. Man behåller en ranking bland de 100 bästa av landets 287 kommuner. Även om det jämfört med förra året har blivit ett fall från en 26:e plats till den 72:a-placering. Det man bland annat tittar på vid rankingen är nettoutvecklingen och den är fortsatt god på Gotland. Bolagsstocken uppgår till 1 237 aktiebolag, en ökning med 38. Tillväxttakten är således 3,2 procent, betydligt över rikssnittet på 1,2 procent.
Näringslivet på ön domineras av parti- och detaljhandel samt transportföretag som utgör 27 procent av kommunens bolagsstock. Starkaste tillväxten visar dock företag inom hälso- och sjukvård, en tillväxt på nästan åtta procent. Omsättningstillväxten är även den högre jämfört genomsnittskommunen och Gotland rankas på 119:e plats i den här grenen.
Företagens resultattillväxt är den enda gren där kommunens har misslyckats med att matcha riksgenomsnittet. Det är framför allt tillverkningsindustrin som redovisar sämre resultat, något som är en starkt bidragande orsak till att kommunen faller med mer än 60 placeringar i årets ranking, från plats 84 till 151.

Stärkt kreditvärdighet
När det gäller kreditvärdigheten hos företagen så har den stärkts betydligt mer än hos genomsnittskommunen. Risken för att företagen på Gotland ska ställa in betalningarna anses ha minskat med drygt 15 procent sedan föregående år och det placerar gotland bland de 100 bästa i den grenen. Arrangörerna av den här rankingen poängterar att undersökningen mäter utvecklingen ett enskilt år. då kan kommunen hamna i topp trots att företagarklimatet ligger i botten. Man poängterar också att rankingen inte säger något om var i Sverige företagen är bäst. Rankingen är baserad på fyra hörnpelare, där omsättnings- och resultatutveckling väger tyngst. De två övriga är utvecklingen av antalet företag och förändringen av företagens kreditvärdighet. Uppgifterna kommer från företagens bokslut för 2004 som jämförs med boksluten för 2003.
Vinnare i rankingen Årets företagarkommun blev småländska Uppvidinge kommun. Bakom rankingen står Företagarna och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!