Fara med lyx i kristider

Oron på finansmarknaden drabbar även Gotland, även om konjunktursvängningar inte brukar slå igenom lika starkt här som i övriga landet. Universitetslektor Mathias Cöster varnar för att branscher som turism och lantbruk kan drabbas om krisen förvärras.

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Ekonomi, näringsliv & finans2011-09-08 00:00

Gotland har gått igenom ekonomiska kriser förr och klarat sig relativt bra. Det finns flera anledningar till det, en mångsidig arbetsmarknad och en vilja att hellre byta inriktning än lämna ön är några, enligt Mathias Cöster som är lektor i företagsekonomi vid Högskolan på Gotland.

Gotlänningar stannar
Under åren 2000-2003 försvann nästan tio procent av alla arbetstillfällen på Gotland, bland annat på grund av Försvarsmaktens och Flextronics avveckling. Det blev en tung börda för arbetsmarknaden, men den befarade massflytten uteblev.

- Styrkan för Gotland är att det finns människor som älskar ön och som vill bo och leva här.

Stabila arbetsgivare
Våra tre största arbetsgivare, Regionen, Svenska spel och Payex, borgar för en viss stabilitet på arbetsmarknaden trots lågkonjunktur. Det är en fördel att de representerar kommunalt, statligt respektive privat ägande.

Svenska spel och Payex påverkas inte så mycket av konjunktursvängningar. Folk spelar när de har gott om pengar eftersom de har råd, och de spelar när de har ont om pengar för att de hoppas vinna pengar så att de får råd. Payex tjänster, exempelvis fakturering och digitala betalningslösningar, finns det alltid en marknad för.

Däremot ser det tufft ut för företag som sysslar med export. Framförallt USA:s ekonomi påverkar oss eftersom många av våra större exportföretag har betydande marknadsandelar där.

Företag som exporterar till krisdrabbade länder har det bekymmersamt nu, exporterar man till Asien eller Sydamerika är läget betydligt bättre.

Risk för turismen
När hushållen får mindre i kassan är lyxkonsumtion, som till exempel resor, ofta det första man skär ner på. Under senaste lågkonjunkturen kunde vi konstatera att turismen på Gotland inte minskade. Tvärtom fick den ett uppsving, troligen till följd av att många valde att resa till Gotland istället för utlandet.

- Under 2000-talet har Gotland blivit lite dyrare och exklusivare, säger Mathias Cöster och påpekar att det finns en risk att Gotland förlorar sin ställning som alternativ till utlandssemestern om priserna drivs upp för högt.

- Det finns en brytpunkt någonstans för hur dyrt det kan vara med resa och boende innan folk väljer bort Gotland.

Internationellt renommé
Intressant är att Gotland tycks ha fått ett internationellt renommé som lockar långväga och köpstarka besökare från exempelvis Sydamerika och USA. Ett exempel på hur detta kan ha gått till är Furillen som blivit omskrivet i tidskrifter i flera länder.

Man borde undersöka hur Gotlands internationella renommé ser ut och även titta på våra konkurrenter bland turistmål som exempelvis övriga länder i Östersjöregionen. Kan vi locka köpstarka turister är det naturligtvis bra, men det kanske inte är tillräckligt i längden.

Indragna EU-stöd
Inom de gröna näringarna finns en stor ekonomi som subventioneras av EU. Mathias Cöster varnar för att det finns en risk för åtstramningar om finanskrisen håller i sig.

- Subventioner är skattepengar som kan dras in för att minska EU:s offentliga utgifter. Ska man kapa i kostnader inom EU så bör jordbruksstödet definitivt vara aktuellt.

Nya produkter
På senare år har en del nya mat- och dryckesföretag startat på Gotland. Det finns en stark drivkraft på Gotland att hitta nya vägar, vilket är glädjande då ekonomisk tillväxt bygger på att det utvecklas nya affärsidéer.

- Gotland har ett innovativt klimat. Innovatörerna på ön lyssnar dessutom mycket till sitt hjärta för att de älskar Gotland och vill stanna här. Den största drivkraften är inte att tjäna så mycket pengar på så kort tid som möjligt, utan att åstadkomma något av större värde, säger Mathias Cöster och nämner produkter som whiskey, snus och tryffel som alla mötte en viss skepsis i början.

- Sådant såg man inte mycket av för tio år sedan, men i dag är dessa produkter en realitet. Därför är det viktigt att inte lyssna för mycket till dem som säger att "Naej, di gar int". Elproduktion i vindkraftsparker är en industri som förmodligen kommer att bidra med både intäkter och arbetstillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!