Familjen Nilsson säljer aktier för 281 miljoner

281 421 162 kronor.
Så mycket kan huvudägaren i Gotlandsbolaget, familjen Nilsson, kvittera ut efter gårdagens bolagsstämma. Av de 600 000 aktier stämman beslutade att återinlösa är över 500 000 familjens.
Trots försäljningen behåller familjen Nilsson ett starkt grepp om Gotlandsbolaget.

Ekonomi, näringsliv & finans2005-08-31 06:00
Gårdagens bolagsstämma hade lite av jubileumsstämning över sig. Gotlandsbolaget firar 140 år, och det mesta av den exceptionellt goda utveckling bolaget haft sedan hundraårsjubileet tillskrevs en enda man - Eric D Nilsson - som fick beröm från alla håll. Bara de senaste tio åren har bolagets egna kapital (per aktie) ökat med över 400 procent, och aktiekursen stigit med över 900 procent.
Till stämman kom styrelsen med en rekordvinst (346 miljoner kronor), rekordsiffror för gotlandstrafiken (ökning för sjunde året i rad), samt förslag om höjd aktieutdelning (2,60 kr).
Men som oftast fanns det mindre ljusa sidor att redovisa. Tvisten med Rikstrafiken, som inkluderar en polisanmälan av Destination Gotland, krävde en kommentar från vd Jan-Erik Rosengren:
- Jag är helt oförstående. Vi har begärt att få se den polisanmälan Rikstrafiken gjort, men förgäves. Jag är övertygad om att ingen i Destination Gotland handlat brottsligt.

Beredd till kamp
Gotlandstrafiken och produkttankfartyg är de två ben rederiet står på sedan snart tjugo år tillbaka. Satsningen på produkttankfartygen har varit ett sätt att sprida riskerna, men både Jan-Erik Rosengren och styrelseordföranden Jan-Eric Nilsson underströk att kampen för att få fortsätta med gotlandstrafiken är Gotlandsbolagets viktigaste uppgift framöver.
Men kommande förhandlingar kan bli tuffa. Jan-Eric Nilsson ser ett hot från Baltikum:
- Alla rederier inom EU har rätt att vara med och lämna anbud. Kostnadsläget är bättre för balterna, bara 60 procent av vårt.
- Men vårt mål är att ta hem nästa upphandling. Vi är det enda rederi i världen som har det koncept som används i gotlandstrafiken i dag, och det ger oss ett tekniskt försprång.
Sju år i rad med passagerarökningar visar att konceptet varit framgångsrikt. Men nu är Destination Gotlands kapacitet nära att slå i taket. Det finns en risk för resursbrist sommaren 2006, något som man dock hoppas att den nya snabbfärjan som byggs i Italien ska lösa. Färjan blir klar till nästa högsäsong, men ännu finns inget beslut om att sätta in den i gotlandstrafiken.

Säljer 500 000 aktier
Stämman fattade som väntat beslut om inlösen av 600 000 aktier à 561 kronor. Bolagets egna kapital är 421 kronor per aktie, så erbjudandet hade (bland annat med hänvisning till jubileet) en premie på 140 kronor.
Uppmanad av Gunnar Ek från Aktiespararna redovisade Jan-Eric Nilsson, att av de 600 000 aktier som ska inlösas kommer 501 642 från huvudägaren, familjen Nilsson. Fördelningen mellan A- och B-aktier kommenterade han inte, men klart är att familjen trots försäljningen behåller ett starkt grepp om Gotlandsbolaget. (Familjen Nilsson hade vid årets stämma 68,8 procent av rösterna.)
Försäljningen av aktierna ger familjen Nilsson 281 421 162 kronor, pengar som enligt Jan-Eric Nilsson ska användas "till annat". Mer än så fick stämmodeltagarna inte veta.
Gunnar Ek har i flera år, på samma gång som han rosat Gotlandsbolaget och dess styrelse för framgångarna, kritiserat familjen Nilsson för att vara otydlig med huvudägarens framtidsplaner. Genom flera år med aktieinlösen har antalet aktieägare minskat, och Gunnar Ek misstänker att familjen Nilsson tänker ta full kontroll över bolaget.
Gårdagens stämma var kanske den sista offentliga, befarade Gunnar Ek. Han ser ett mönster i de senaste årens händelser: i mars 2004 lämnade Gotlandsbolaget Stockholmsbörsen, och från och med den 8 juni i år är Gotlandsbolaget ett dotterbolag till Trojaborg AB - där huvudägaren har sitt ägande koncentrerat.
- De aktier man säljer nu är säkerligen B-aktier, som familjen behåller sin makt över bolaget, sade Gunnar Ek.
Genom att nu sälja 500 000 aktier får familjen Nilsson loss ett stort kapital att agera med. Gunnar Ek misstänker att familjen Nilsson har två strategier - antingen lägger man ett bud på hela Gotlandsbolaget, eller så tvingar man fram en fusion med Trojaborg AB.
Gunnar Eks spekulationer om familjen Nilssons planer för Gotlandsbolaget fick Åke G Sjöberg att reagera starkt:
- Gunnar, jag har aldrig tidigare hört någon varit så insinuant tidigare. Tänk om familjen Nilsson tröttnar på att löpa gatlopp vid varje bolagsstämma, och säljer allt. Vem ska de se till att vi får en god gotlandstrafik?
Stämman beslutade även att medge fler C-aktier i bolaget. Max antal C-aktier var tidigare 15 procent av aktierna. Nu höjdes taket till 30 procent.
Man beslutade även, att korta styrelseledamöternas mandatperiod från två till ett år.
Särskild uppmärksamhet fick Pål Wingren, som lämnade uppdraget som revisor efter 23 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!